БЪРЗО тесто за МЕКИЦИ с 1 яйце! Меки, пухкави и на огромни шупли:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
БЪРЗО тесто за МЕКИЦИ с 1 яйце! Меки, пухкави и на огромни шупли:
БЪРЗО тесто за МЕКИЦИ с 1 яйце! Меки, пухкави и на огромни шупли:
52495
БЪРЗО тесто за МЕКИЦИ с 1 яйце! Меки, пухкави и на огромни шупли:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако искате сутрин да ядете вкусни домашни мекици , то днес имаме за вас идеалната рецепта за бързо тесто , с което ще получите най-бухналите мекички . Можете да ги сервирате с пълнеж по избор (или без), а готовите мекички са меки като памук и пълни с балончета. Ето как да направите пухкави мекици от това бързо тесто:

Бързо тесто за пухкави мекици на балончета

Необходими съставки: 

400 г брашно

1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат (3 г)

2 чаени лъжички водка

200 мл гъсто кисело мляко или кефир

1 яйце

1 супена лъжица захар

половин чаена лъжичка сол

30 ml слънчогледово олио

Начин на приготвяне: 

Брашното се смесва със содата, след което се пресява. Направете кладенче в средата и сипете 2 ч.л. водка. 

брашно със сода

За пълнежа: можете да използвате всякакъв пълнеж, освен прясно месо (необработено топлинно). В тази рецепта използвахме натрошено сирене.

В отделна купа сложете киселото мляко със стайна температура, едното яйце, солта и захарта. Разбийте добре, след което смесете течната смес със сухите съставки. 

яйца в брашното

Замесете меко тесто, което първоначално леко лепне по ръцете.

лепнещо тесто

меко тесто

Покрийте го с кърпа и го оставете да почине в купата за 15-30 минути, за да активирате глутена. След това тестото ще "се отпусне" и с него ще се работи много по-лесно. То ще стане еластично и няма да лепне.

тесто на плота

Отпочиналото тесто се разстила върху набрашнена работна повърхност и се премесва. Оформете от него руло. Налейте 30 мл олио върху работната повърхност и намаслете тестото. След това го разделете на толкова части, колкото мекици искате да направите (по-малки или по-големи).

тесто месене

късове тесто

Оформете всяко парче на топка. В нашия случай това са 11-12 топки. След това всяка топка сплескайте малко с пръсти, сложете по лъжица плънка според предпочитанията и я затворете добре от всички страни, за да не изтече плънката при пържене. 

топки тесто

оформяне мекици

мекици с плънка

Така оформените продълговати мекици се пържат в добре загрято олио на умерена температура.

тесто за мекици

мекици в тигана

Когато започнат да се появяват мехурчета отгоре, обърнете ги да се изпържат и от другата страна. Когато се зачервят хубаво и от двете страни, мекиците се изваждат върху кърпа, за да попие излишната мазнина. 

пържени мекици

пухкави мекици

мекици на мехурчета

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft