Баба знае най-добре, нали така? А баба казваше, че майсторката си личи по постната баница . Така де, всеки може да я направи с яйца и сирене, но само истинските майсторки ще я замесят също толкова вкусна с постни продукти.
Постна баница с праз
Продукти:
1 пак.фини кори за баница (500 гр.)
1 голям стрък праз
2 шепи нарязан пресен спанак (може и замразен)
3-4 зелени чушки
1 малка глава лук
1 ч.л.сол
1/3 ч.л.черен пипер
2-3 щипки чубрица
1 щипка сух джоджен
олио (баба ползваше шарлан)
Приготвяне:
Нарежете зеленчуците на ситно, след което ги смесете в голяма купа и ги объркайте с подправките (сол, черния млян пипер, сушения и стрит джоджен и чубрицата - може да добавите подправки на вкус или да промените пропорциите според вкуса си). Намажете първата кора богато с мазнина, поставете отгоре втората, поръсете с част от плънката и навийте на руло откъм тясната страна.
Готовите рула подредете едно до друго, ако тавата е правоъгълна, или навийте на охлюв, ако е кръгла. Предварително намажете и тавата с олио. Намажете баницата отгоре и по краищата с мазнина. Печете 20-25 минути на 200 градуса до тъмнозлатист цвят.
Веднага щом баницата се изпече, покрийте я с найлон и кърпа, за да се задуши и омекне, но не е задължително, ако я предпочитате хрупкава. Поднесете баничката топла.
Приятен апетит!