Салата Коб е типична американска салата, направена за първи път от Робът Коб, който е бил готвач в известен ресторант в Лос Анджелис. Салатата станала супер хит и всички звезди там започнали да си я поръчват.
Продукти:
1/2 глава китайски зеле
1/2 глава марула
1 малка купа къдрава цикория
1/2 връзка кресон (всички зелени салати трябва да са почистени, добре измити и накъсани на парчета)
6 резена бекон
2 добре узрели авокадота (почистени, обелени и нарязани на парчета по 1 см.)
1 пилешко бонфиле (нарязано на кубчета и изпържено)
1 домат (нарязан на кубчета)
2 твърдо сварени яйца (жълтъците и белтъците трябва да се отделят и да се нарежат ситно)
2 с.л. нарязан пресен лук
1/3 чаша винен оцет
1 с.л. Дижонска горчица
2 с.л. захар
Сол и пипер
2/3 чаша зехтин
1/2 чаша ситно настъргано сирене Рокфорд
Начин на приготвяне:
Запържете бекона в тиган на средна температура, докато стане хрупкав и от двете страни. Извадете го от тигана и го сложете на кухненска хартия, за да може да абсорбирате излишната мазнина. Оставете го да се изстуди. След което го натрошете и го оставете настрани.
Разбъркайте зелето, марулата и кресона в голяма купа. След което подредете салата. Подредете пилето, бекона, доматите, авокадото между зелената салата и добавете настърганите яйце и пресния лук.
Разбъркайте в малка купа оцета, горчицата, солта и черния пипер. Добавете зехтина на тънка струя, като разбъркате докато се получи хомогенна смес. Добавете и сиренете Рокфорд. Добавете 1/2 ч.л. захар или на вкус. След което разбъркайте добре дресинга и сервирайте в отделна купичка или го добавете към салатата.