Глухарче е истинска красота и подарък на природата. Можете да го намерите почти навсякъде. Расте в дивата природа, в ливадите и пасищата. Ако обаче глухарчетата, вижте рецептата.
Цветовете, листата и корените на глухарчето се използват за приготвяне на сироп, чай и салата.
Лечебни свойства на глухарчето
Цялото растение се използва за лечение. Използването на глупарче се препоръчва за почистване на тялото от токсини. Добре е за черния дроб, жлъчката, бъбреците и пикочните пътища. То е полезно при лечението на вирусни и бактериални инфекции. Глухарчето е лек диуретик, отваря апетита и помага за храносмилането.
Препоръчва се и за диабетици. То също така работи за понижаване на холестерола в кръвта. Както можете да видите, глухарчето е лечебно растение, точното време да се използва е пролетта и лятото.
Салата от глухарчета - Рецепта за всеки ден
Листата от глухарчето е добре да се берат през пролетта, още преди да е цъфнало. Не забравяйте, че районът, в който берете глухарче, трябва да е екологично чист. Не го берете близо до пътища и в населените места.
Листата са естествено горчиви, но са много полезни като салата за почистване на организма от токсините, натрупани през зимата, в резултат на обилната хранене и намалени нива на физическа активност. Салатата улеснява преодоляването на пролетната умора.
Измийте добре листата и добавете зехтин, лимонов сок и морска сол. Смесете всичко добре и салатата е готова.
Също така, салатата ще бъде по-вкусна, ако добавите варени яйца.
Чай от глухарчета
Салатата е отлично решение, но също така се приготвя и като чай. Чаят, направен от маслото, се произвежда предимно от масло. Коренът се събира през пролетта или есента. Пречистете го от земята и измийте, след това се намалява на дължина и изсъхва. Тя се изсушава на топло място, за да не абсорбира влагата.
Чаят от глухарчета се прави с две супени лъжици цвят се слагат във вряла вода, който се оставя да престои. След 20 минути прецедете и пийте. Сервира се сутрин и вечер преди хранене. Чаят се препоръчва за почистване и укрепване на тялото, както и за измиване на лицето и очите.
Сироп от глухарчета
Вземете 250 цвята от глухарче, след това нарежете на кръгчета 2 лимона и 2 портокала. Залейте всичко с 1,5 литра вода и оставете да престои поне 24 часа. Прецедете го.
Добавете 1 кг захар и варете при редовно разбъркване за около 1 час или докато сиропът се сгъсти. Пресипете сиропа в топли, стерилни и сухи буркани, затворете и оставете да се охлади. Може да се използва за чай вместо мед, или да се яде с лъжица, като помага за кашлица и бронхит.