
Мойте Рецепти
патладжан 1,3 кг
домат 1,3 кг
краставици 1 кг
чушки 700 гр
лук 300 g
сол 1 супена лъжица
захар 90гр
слънчогледово масло 200 ml
оцет 70 ml
В средата на сезона се втурва към вас с нова рецепта за зеленчукова салатка за мезе през зимата, където хем ще намерите солен, хем сладък, малко пикантен и дори лек кисел вкус, без преувеличение, в идеално съотношение!
При подготовката препоръчваме използването на рафинирано слънчогледово олио, тъй като при нерафинираното има риск от излишна горчивина. Оцетът трябва да е 9%.
В резултат на това ще получите около 3 литра ароматна туршия. Затварянето може да бъде едновременно с конвенционални капаци с помощта на машина и винт. Във всеки случай най- важното е идеално съхранение при стайна температура.
Подготовка
Патладжаните се нарязват на големи кубчета, поставят се в купа, добавя се сол, разбъркват се и се оставят за 10 минути. Премахнете солта, изцедете патладжана, измийте патладжана и го изцедете леко.
За да получите пюре от доматите, преминете ги през месомелачка или решетката на рендето. Изсипете пюрето в тенджера, поставен на средна степен на котлона
На малки резени нарежете измитите краставици и чушки. Нарежете лука на половинки пръстени.
В доматеното пюре като се свари, добавете лука, разбъркайте и след 5 минути добавете останалите зеленчуци (краставици, патладжан, чушки). Разбъркайте добре, оставете да кипне, след това сложете капака в продължение на 20 минути, като често разбърквате.
След 20 минути добавете сол, захар, изсипете оцета и слънчогледовото олио. Разбърквайте, върнете на котлона пак да кипне, гответе на средна температура за още 5 минути.
По време на готвенето на салатата, стерилизирайте бурканите и капаците.
Напълнете салата в стерилизирани буркани, затворете и обърнете.