250 г смилянски фасул
1/2 ч. л. джоджен
1 ч. л. сушен магданоз
1 щипка млян кимион
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 люта чушка
3 печени чушки
1/2 ч. ч. зелев сок
6-7 с. л. олио
Фасулът се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля, налива се нова и се кипва. Водата отново се изхвърля, фасулът се залива с 1,5 л студена вода и се сварява. След това се отцежда и се охлажда със студена вода.
Чушката се запича на сух тиган и се натрошава в купичка. Налива се зелевият сок и се размесва със счукания чесън, олиото и подправките.
Фасулът се поставя в купа заедно с нарязаните лук (на полумесеци) и чушки (на ивички). Разбърква се и се овкусява със заливката. Желателно е салатата да престои 30 минути на хладно преди консумация.