250 грама киноа
40 грама обелени и запечени слънчогледови семки (можете да замените със същото количество орехи, нарязани на дребно)
половин глава червен лук, нарязана на тънки резени
2 големи зрели портокала (по възможност сочни)
2 средно големи плода авокадо, обелени, без сърцевината, нарязани на кубчета със страна около 2 сантиметра
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици сух риган
2 пръчки целина, нарязани на на дребно
2 връзки крес (по желание), измити и изцедени
Сложете ригана и киноата в тиган с незалепващо покритие и залейте с половин литър вряла вода. Оставете да заври и веднага намалете температурата на котлона на най-ниска степен. Когато водата е абсорбирана от киноата напълно (след около 15-20 минути), изключете напълно котлона и оставете да изстине. В купа за салата поставете авокадото, червения лук и целината. Обелете портокалите и ги разделете на парченца, но над купа, за да не губите нито капка от сока им. Добавете парченцата при авокадото. Ако ще слагате крес, почистете дебелите стъбла и запазете само листата и по-крехките дръжки. Добавете към горната смес.
В предварително събрания портокалов сок добавете зехтина и разбийте добре. Залейте микса, поръсете с ядките и смесете внимателно.
Разбъркайте киноата, за да отделите зрънцата едно от друго, и добавете към вече получената салата. Леко смесете и сервирайте в 4 чинии за салата.