6 бр. по-дребни краставици
60 мл (¼ чаша) зехтин или олио
60 гр. (½ чаша) бадемови люспи (филирани бадеми)
зърната от половин нар
по 2 с.л. нарязани листа мента и кервел
2 с.л. нарязан дребен лук
сока от ½ лимон
2 с.л. зехтин екстра върджин
80 гр. краве сирене (фета), натрошено
За украса: теменужени цветове (по желание)
С белачка за зеленчуци нарежете краставиците на тънки дълги люспи (ивици), като внимавате да не стигате до семената. Изхвърлете сърцевината със семето. Сложете ивиците в гевгир или цедка, поставена върху чиния, и оставете за 10 минути в хладилник. Междувременно загрейте олиото в малък тиган на слаб огън и запържете вътре бадемите до златисто-кафяво (2 минути). Отцедете за кратко върху хартиена салфетка. Смесете ивиците краставица със зърната нар и подправките в голяма салатиера. Разбийте лимоновия сок и зехтина и излейте върху салатата. Поръсете със сиренето и хрупкавите бадеми, подправете на вкус, разтърсете всичко внимателно, за да се смесят вкусовете и поднесете салатата украсена с цветове от теменужка.