335 гр. орзо
1 1/2 чаши краве сирене (или фета), натрошено и овкусено с подправки (босилек, сушени домати) или смес от сирена със същото количество
1 чаша нарязана червена чушка, задушена и охладена
1 чаша нарязана жълта чушка, задушена и охладена
3/4 чаша масилни Каламата без костилки
1/2 чаша нарязан магданоз
2 с.л. отцедени каперси
1 чаша сърцевина от артишок (консерва)
По желание: гриловани зеленчуци на вкус
За дресинга:
1/2 чаша зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 с.л. бял винен оцет
2 скилидки чесън
1 цяла глава дребен лук
3 сушени доматчета в зехтин
1 1/2 ч.л. сушен риган
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. кедрови ядки, запечени (по желание)
Сварете орзото в голяма тенджера с вряща подсолена вода, докато омекне, но не е разварено. Отцедете, изплакнете със студена вода и отново отцедете добре. Прехвърлете го в голяма купа. Объркайте с 2 с.л. зехтин.
В блендер сложете лимоновия сок, оцета, чесъна, лука, сушените домати, ригана, горчицата и кимиона. Смелете ги за около 30 секунди, след това без да изключвате робота, внимателно излейте 1/2 чаша зехтин, докато стане еднороден сос. Подправете със сол и черен пипер.
Залейте орзото с дресинга, добавете зеленчуците и сиренето и разбъркайте добре, за да се смесят.