
Избираме месести пиперки - капии.
За предпочитане е да са два цвята - червени, зелени или жълти.
Печем ги като внимаваме да не ги изгорим, защото прегаря месестата им част.
Слагаме ги в някакъв съд да изстинат (тенджера с капак - по-лесно се белят) 30-60 минути.
След като ги обелим, ги почистваме от дръжките и семките.
Смиламе ги изключително ситно или ги намачкваме с малко сол в дървено хаванче на пюре.
Червените чукаме (мелим) отделно от другите (зелените или жълтите).
Запържваме отделно в 3-4 лъжици олио 2-3 глави много ситно нарязан лук, разделяме запръжката на две части.
В едната половина добавяме червеното пюре и го запържваме да добие ален цвят.
Оставяме да изстине, прибавяме му 1 лъжица оцет, разбъркваме добре и изсипваме в порционна чиния.
В останалия лук запържваме зеленото (жълтото) пюре (ако имате такова), подкиселяваме го с оцет и го насипваме около червеното, или просто смесваме двата вида пюре.
Поръсваме салатата с много ситно нарязан магданоз.