125 гр. селски (типов) хляб, нарязан на едри кубчета
5 с.л. зехтин, овкусен с босилек
сол и черен пипер
1/3 чаша балсамов оцет
1 кг. микс от чери доматчета (червени, жълти)
1 краставица, обелена и почистена от семето (ако е необходимо)
Загрейте фурната на 190 градуса. В голяма купа объркайте хлебните кубчета с 2 с.л. от зехтина и подправете със сол и черен пипер на вкус. Подредете ги върху тавичка и запечете за 5 минути, след това объркайте кубчетата хляб и ги допечете до златисто - още 3-5 минути. В малък тиган за сос на бавен огън сложете балсамовия оцет и оставете да покъкри, докато се редуцира наполовина. Нарежете по-малките доматчета на половинки, а средните - на четвъртинки. Нарежете краставицата по дължина на половинки, а след това - на полумесеци или кубчета.
В дълбока салатиера смесете доматите, краставицата и останалия зехтин, подправете със сол и черен пипер. Прибавете хлебните късчета и объркайте. Поръсете с балсамовия оцет и поднесете!