Ако направите малко проучване за салата Цезар, ще разберете, че името на салата не идва от някой виден римски император, а всъщност тя е кръстена на Цезар Кардини, мексикански готвач, работещ в Тихуана през 1920 година, който бил известен със своя уникален начин на сервиране. Сега, в 21 век, тази салата е една от най-популярните салати във всяка една страна и всеки един ресторант.
Ако суровите яйца в рецептата ви притесняват, можете да използвате и пастюризирани яйца или пък да сложите яйцата предварително във вряща вода за около минута, преди да ги добавите. Ако нямата аншоа, можете да добавите една лъжичка уорчестърски сос към дресинга.
Продукти:
1/2 чаша зехтин Extra Virgin
4 скилидки чесън, обелени и смачкани
1 франзела (за предпочитане на един ден), нарязана на тънко
1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок
120 гр. настъргано сирене пармезан
1 ч.л. паста от аншоа или 1/2 смляна аншоа
2 яйца
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/ 2 ч.л. сол
4-6 малки листа свежа къдрава марула
Начин на приготвяне:
Сложете зехтина и чесъна в голяма купа и разбъркайте. Оставете ги за около половин час.
Докато изчаквате зехтина пригответе крутоните. Сложете хартия за печене на дъното на една тавичка и наредете отгоре тънко нарязаните филийки франзела. Намажете ги със зехтин или масло (ако искате крутоните ви да имат чеснов вкус, можете да ги потопите в зехтина с чесъна). Печете за няколко минути, докато франзелите леко покафенеят. Извадете ги от фурната и го оставете да изстинат.
Добавете аншоата и яйцата към сместа на зехтина и чесъна. Разбъркайте добре. Добавете сол, черен пипер и лимоновия сок. Добавете и половината сирене пармезан. Можете да добавите още лимонов сок по ваш вкус. Лимона трябва да се усеща в дресинга, но да не убива вкуса на останалите продукти.
Накъсайте марулените листа с ръце. Добавете листата към сместа и разбъркайте. След което добавете и останата част от сиренето пармезан.
Нарежете филийките франзела на кубчета и добавете към салата. Сервирайте веднага. Количеството е достатъчно за около 4-6 порции.