3 средни салатки, измити, подсушени, накъсани на едро
8 филета аншоа
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
лимонов сок
3 рохки яйца
1 ч.л. горчица
5-6 с.л. настърган пармезан
1 ч.ч. крутони
прясно смлян черен пипер на вкус
Изчистете зелената салата от пожълтелите и наранени листа, измийте и подсушете. Накъсайте на парчета и поставете в хладилник за 30 минути за да станат хрупкави. За да направите крутоните, нарежете хляб на кубчета и след това изпържете в голямо количество олио, извадете с решетъчна лъжица и отцедете. Ако не искате да пържите – наредете хлебните кубчета в тавичка, поръсете с олио и запечете във фурната. Обелете скилидките чесън, поставете ги в голяма купа и с лъжица ги смачкайте по стените на купата. Извадете част от чесъна ,останалият ще придаде аромат на салатата. Добавете аншоата и разтрийте с дървена лъжица. Добавете горчицата, лимоновият сок, настърганият пармезан яйцата и разбъркайте добре за да се получи кремообразна смес. Добавете крутоните и парчетата зелена салата. Внимателно разбъркайте. Разпределете в чиниите и поднесете, поръсена с прясно смлян черен пипер на вкус и още пармезан. По желание към салата могат да се добавят домати, пилешко месо или скариди.