1 средно голяма глава цвекло
4-5 с.л зехтин
1 с.л. ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус
За чесновия сос:
3-4 скилидки чесън
2-3 филии стар хляб, без коричките
6-7 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус
Цвеклото се измива много добре, като се внимава кожата му да не се нарани. Увива се добре в лист алуминиево фолио, като предварително се посолява, поръсва с черен пипер и с малко зехтин. Фолиото се поставя в тава, в предварително загрята на около 180 градуса фурна, и се пече около час, докато омекне добре. Цвеклото се изважда и се оставя да се охлади напълно, след това внимателно се обелва с ръце. Нарязва се на пръчици или тънки филийки, посолява се, поръсва се с черен пипер, оцет и зехитн. Сервира се, залято с чесновия сос и със стръкчета магданоз или пресен копър - за украса.
Приготвяне на чесновия сос:
Хлябът се накисва за кратко във вода и след това се изтисква с ръце. Чесънът се обелва и заедно с хляба, сол и черен пипер се пасира, като постепено се добавя на тънка струйка зехтин.