Костилката от авокадото, в зависимост от разнообразието му, може да заема значителна част от скъпия плод. Жалко е да я изхвърляте, но за какво друго може да се намери приложение?
Ако погледнем напред, ще кажем, че дори една костилка може да ви отърве от камъни в бъбреците и жлъчния мехур , да излекува лошото храносмилане и да намали нивото на холестерола в кръвта.
Първото нещо, което ви хрумва, когато държите авокадо в ръката си, е да го засадите в земята и да поникне.
Онези, които са опитали суровата костилка, ще се съгласят, че вкусът й е лек. Горната част на костилката прави високо съдържание на танини, които в големи дози могат да се окажат токсични. Костилката съдържа персин (фунгициден токсин), който може да бъде отровен за животни: кучета, котки, зайци, коне, говеда.
От друга страна, костилките от авокадо са изключително богати на калий и фосфор и много повече от мекото му. Те имат бактерицидни и фунгицидни свойства.
Те съдържат сапонини, които подобряват метаболизма и освобождават човешкото тяло от "лош" холестерол. Съдържан в костилката, флавонолът се счита за противоракова субстанция, която помага както за предотвратяването, така и за лечението на ужасно заболяване.
За да се възползвате напълно от лечебните свойства на костилките от авокадо и да избегнете странични ефекти, те трябва да бъдат подготвени правилно. Преди употреба костилките трябва да се почистват от кафявия филм и да се изсушат.
След това ги настържете и печете при ниска температура в продължение на един час. Съдържанието на костилките трябва да е кафяво и да има златисточервен цвят.
Получените стърготини могат да се прибавят към млечни шейкове, глазури, овесена каша или плодови салати. Използването на костилка от авокадо в храната се препоръчва за наднормено тегло, атеросклероза, проблеми с натоварването. Припомняме: в прясна форма да се използва този продукт не се препоръчва.
Полезни свойства на костилката от авокадо
Има противотуморни свойства
Тестовете при плъхове и мишки са показали, че авокадовите костилки съдържат съединения с антитуморни свойства. Тези важни полезни свойства се обясняват с наличието на флавонол.
Естествен антибиотик
Бразилски учени след серия от "ин витро" експерименти са установили, че екстракт от семената на авокадо убива някои гъбични инфекции (например, от Candida) и патогени на опасна тропическа болест, наречена жълта треска (на които носители са комарите).
Полезно за храносмилането
Преди много векове американските индианци използвали костилки от авокадо за лечение на храносмилателни разстройства. Може би този невероятен продукт ще ви помогне.
Източник на антиоксиданти
Авокадото често се споменава сред плодовете с висока концентрация на антиоксиданти, и това е вярно не само по отношение на месото, но също така и по отношение на семената на плода.
През 2003 г. учени от университета в Сингапур стигнаха до заключението, че костилките авокадо, както семената на мангото, съдържат значително количество естествени "борци" срещу свободните радикали, а именно, катехини и процианини.
Намалява холестерола
Съответните резултати са публикувани в списание "Растителни храни в човешката диета" през март 2012 г. Ефектът на понижаване на нивото на холестерол е свързан с високо съдържание на фибри в костилката, което предотвратява абсорбцията на вредни мазнини в стомашно-чревния тракт.
Допълнителните ползи за сърдечно-съдовата система се осигуряват от естествени антиоксиданти. Те инхибират окисляването на липидите и образуването на артериални плаки.
Актокадото е полезно за обриви по лицето , мазна коса и кожа, пърхот. Нарязаните костилки се използват за подготовката на ексфолианти, маски за лице .
Друг уникален начин за използване на костилките от авокадо е да се правят бижута и фигурки. Изкуството ни помага да гледаме на обикновените, ежедневни неща по различен начин.
Създайте странни резби от това, което повечето хора изхвърлят. Това е нещо вкусно и магическо!
Рецепта за лечебно средство за лечение на бъбречни камъни и жлъчен мехур
Тази рецепта отдавна е била използвана от хората и вече е успяла да се докаже добре. Родината ѝ е Индия. Опростеността на рецептата в комбинация с действителната ефективност ще Ви изненада приятно!
СЪСТАВКИТЕ
- 1 костилка авокадо
- 200 мл топла вода
ПОДГОТОВКА
- Почистете костилката от кафявия филм и я изсушете.
- След това нарежете на тънки филийки и поставете в блендер за смилане.
- Получената прахообразна маса се разтваря във вода. Прахът, получен от 1 средна костилка, се препоръчва да бъде разделен на 4 дози.
Трябва да пиете по едно питие, не повече от веднъж на ден. По-добре е да правите това през нощта, преди да заспите. Продължителността на курса не е стандартизирана, слушайте собствените си чувства.
Наблюдавайте дозата, оценете себе си и се грижете за здравето си! Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар за използването на костилките.