В сезона на зимнината сме и дори да не считате приготвянето на консерви за полезно занимание, то със сигурност понякога ви се дояждат хрупкави и сочни кисели краставички . Сигурно няма по-популярен вид зимнина от маринованите краставички , затова днес решихме да ви представим една уникална рецепта за кисели краставички , която леко се различава от традиционната, но затова пък изненадва с приятен вкус.
В нея участва подправка, която сме свикнали да използваме при приготвянето на редица ястия - дафинов лист.
Кисели краставички с дафинов лист
Продукти:
• корнишони - 3 кг;
• лук - 3 глави;
• дафинов лист - 6 бр.;
• копър - 2 стръка сушен цвят
• бахар - 18 зърна;
• черен пипер - 18 зърна;
• сол - 12 ч.л.;
• захар - 6 с.л.;
• винен оцет - 600 мл.
Начин на приготвяне:
Първото, с което трябва да започнете, е почистването на краставичките. Дръжките им се изрязват, както и малка част от двете им страни. Междувременно трябва да си приготвите големи буркани с винт. А на дъното на всеки от тях се слагат 2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 3 зърна бахар, 3 зърна черен пипер и 1 дафинов лист.
Почистеният и нарязан на кръгчета лук се разпределя на дъното на бурканите.
Преди да започнете да подреждате краставичките в буркана, налейте в него 100 мл оцет. След като подредите краставичките, най-отгоре сложете няколко кръгчета лук и цвят от копър.
Последната стъпка е да налеете студена вода до гърлото на буркана. След като бурканът е затворен с капачка, се заварява за 5 минути. След охлаждане, бурканите се подреждат на рафтове при останалата зимнина. Тези кисели краставички с дафинов лист са много по-вкуси и много по-ароматни.
Задължително ги пригответе, няма да ви разочароват!