Домашни пържени картофи , много по-вкусни и хрупкави от тези в ресторантите за бързо хранене. Цялата "тайна" е в добавянето на една съставка преди пърженето, с помощта на която картофките стават супер хрупкави, а не омекват, когато ги извадите от тигана.
Най-хрупкавите пържени картофки
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 л олио
- 50 мл оцет
- 3 л вода
- 150 г кетчуп
- 2 скилидки чесън
- 50 г чили
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре със студена вода, след което се обелват. След това ги нарежете на колелца с дебелина около 7-10 мм, след което нарежете тънки ленти като за пържени картофи. Нарязаните картофи се поставят веднага в студена вода, за да не потъмнеят.
Във водата се добавят 50 мл олио, след което картофите се разтриват добре с ръка, за да се отстрани максимално нишестето. Отцедете ги от мътната вода и ги поставете върху тавичка, покрита с хартиена кърпа, за да поеме излишната влага от картофите. Покрийте ги с още един слой салфетка отгоре.
След като изсъхнат добре картофите се поръсват с лъжица царевично нишесте. Разбъркайте ги добре, за да може нишестето на прах да полепне равномерно по картофите. Така приготвените картофи са готови за пържене (или печене, както желае).
Поставете ги в мрежест фритюрник и ги спуснете в загрято дълбоко олио. Оставете ги да се запържат за няколко минути, докато леко покафенеят, след което ги извадете и ги оставете да се отцедят от олиото. Прехвърлете ги в покрита с хартиена кърпа купа.
Сос: В дълбока купа сложете 150 мл кетчуп и добавете 50 мл чили сос. Обелете две скилидки чесън, нарежете ги на ситно или настържете, след което ги добавете към кетчупа. Разбъркайте и по желание добавете различни подправки по ваш вкус. И сосът е готов, можете да го сервирате заедно с пържените картофки.