Само 2 супени лъжици дневно от това и ще "пращите" от здраве!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Само 2 супени лъжици дневно от това и ще "пращите" от здраве!
44529
Снимков материал: pixabay.com
Само 2 супени лъжици дневно от това и ще "пращите" от здраве!

Чиа е малко позната у нас, въпреки че тези семена да са същински извор на здраве. Родината на чиа е Латинска Америка, като тя се среща главно в Мексико и Гватемала.

Чиа е част от цъфтящо растение от семейството на ментата и е била важна част от диетата на маите и ацтеките. В Западния свят семената добиват известност през последните няколко години, най-вече поради множеството свои ползи.

 

Ако се интересувате кои са те, ето ги и тях. Действително са доста впечатляващи:

 

1. Прави зъбите и костите по-здрави. Това е едно от най-големите предимства на чиа. Тя е богата на калий, затова се превръща в чудесен другар на вашите зъби и кости. Една доза от семената би могла да ви осигури около 18% от препоръчителната дневна доза калий. В чиа се съдържа пет пъти по-голямо количество от полезното вещество.

 

2. Помага за настройване на кръвната захар. Чиа е същински боец срещу диабета, защото има функцията да регулира кръвната захар. Има много проучвания, които показват, че семената могат да бъдат съществено природно лечение срещу диабет тип 2 , което се дължи на способността им да забавят храносмилането.

 

3. Подобрява храносмилането. Чиа съдържа голямо количество фибри и това прави нейните семена изключително полезни за храносмилането (включително при проблеми). Всъщност чиа е едно от най-добрите естествени средства срещу запек. Също така тя помага за намаляване на възпалението и по този начин поддържа нивото на холестерола ниско. 28 грама чиа ще ви осигури една трета от необходимия дневен прием на фибри за възрастни.

 

4. Перфектна замяна на яйцата. Когато семената от чиа са смесени с течност, те набъбват и образуват желеобразна смес, която може да се използва вместо яйца, особено в рецепти с печене. Едно яйце може да бъде заменено, като смесите 1 лъжица чиа с 3 лъжици вода и оставите сместа да престои 15-20 минути.

 

5. Не съдържа глутен. Семената чиа не съдържат глутен, но те осигуряват структурата и предимствата на зърната. Това е много полезна информация, тъй като все повече хора започват да се отказват от глутена.

 

6. Съдържа много протеин. Фактът, че чиа съдържа много високи нива на протеин и фибри, означава, че нейният прием ще ви накара да се чувствате сити и доволни дълго време, след като сте се нахранили. Семената от чиа също така намаляват апетита между основните хранения през деня. Протеините помагат на тялото да поддържа тъканта и да създава нови клетки. Една порция чиа съдържа около 10% от необходимото количество протеини за деня.

 

7. Съдържа много минерали и антиоксиданти. В чиа има голямо количество антиоксиданти, които ще предпазят тялото ви от свободните радикали. Хубавото е, че семената имат дълъг срок на годност и могат да се използват почти две години. Чиа е богата още на минерали. В две супени лъжици се съдържат 18% от нужния калций, 35% от фосфора, 24% от магнезия и около 50% от мангана. В семената чиа има три пъти повече желязо отколкото в спанака и седем пъти повече витамин С в сравнение с в портокалите.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft