Това е най-бързият пай, който можете да направите за обяд или вечеря. Много е засищащ, със сигурност ще нахрани вас и вашите близки. Плънката, която определя основния вкус, се приготвя от 3 съставки, като ще ви трябват още няколко съставки за тестото и още малко кашкавал, за да хване чудна коричка отгоре. Това разбира се не е задължително, но е много по-вкусно, ако накрая се добави кашкавал.
Можете да приготвите пая за кратко време, необходимо е само да запържите съставките за плънката, да омесите тестото и да подредите всичко в тава за печене. Цялата подготовка ще ви отнеме около 30-40 минути, без печенето. Паят е много вкусен докато е топъл, но и като изстине. Ето какво ви трябва, за да го приготвите:
Обяд за милиони
Продукти:
400 г брашно
180 г масло
1 яйце
4 супени лъжици вода
1 чаена лъжичка сол
Освен това:
1 глава лук
2 парчета пилешки гърди (300-400 г)
1 чаена лъжичка сол
черен пипер на вкус
250 г гъби по избор
300 мл неутрална сметана
150 г кашкавал
Приготвяне:
Първо се замесва тестото, което трябва да престои 30 минути в хладилник. Замразете маслото предварително, за да е твърдо и да може да го настържете. В по-дълбока купа се изсипват 400 гр. брашно. Сложете всичкото масло или едно кубче от 180 гр.
Настържете маслото директно в брашното, от най-грубата страна на рендето. Разбъркайте, след което добавете 1 яйце, 4 супени лъжици вода и 1 чаена лъжичка сол. Замесете гладко и меко тесто, което трябва да е много еластично и да не се разпада. Тестото се меси много кратко, докато се събере. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилника да почине за 30 минути. През това време пригответе съставките за пълнежа.
ЗА ПЛЪНКАТА: Вземете една глава лук и я нарежете на ситно или малко по-едро, зависи как предпочитате повече. Вземете по-дълбок тиган, сложете олио и изчакайте да загрее на ниска температура. Сложете нарязания лук в тигана и при непрекъснато бъркане запържете лука до омекване и златисто кафяво.
Нарежете пилешките гърди на кубчета, посолете и поръсете с черен пипер, след което към омекналия лук добавете нарязаните парчета месо. Сега можете леко да увеличите температурата на котлона.
При непрекъснато бъркане гответе месото докато побелее и хване коричка, което ще отнеме около 6-7 минути. Отделно се нарязват гъбите (ако са мокри се подсушават предварително) и се добавят към запърженото месо.
Гответе всичко на умерена температура, докато се запържат и гъбите, което ще отнеме още 6-7 минути. След като изтече времето, налейте сметана и разбъркайте всичко, докато се получи вкусен сос.
Опитайте плънката и я подправете на вкус, ако е необходимо. Извадете тестото от хладилника, развийте го от стреч фолиото и го поставете в центъра на огнеупорна, правоъгълна форма с нормални размери.
Намазнете съда предварително, след това разтеглете тестото с ръце по цялата повърхност на формата, така че да се образува борд отстрани, трябва буквално да покрие цялата форма, включително страните.
Изсипете плънката върху тестото и го заравнете добре. Със стените на тестото, които излизат от формата, затворете колкото можете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
След изтичане на времето ястието се изважда внимателно от фурната, поръсва се със 150 г настърган кашкавал и се връща да се запече на същата температура за още 15 минути.
През това време кашкавалът ще образува коричка.
Да ви е сладко!