Тази година ще ви помогнем да направите най- сочния и вкусен тиквеник за празниците, а и просто така - за вкусно похапване на нещо сладичко. Оказва се, че за върховен тиквеник са ви нужни само 3 основни съставки, а другите със сигурност вече ги имате в шкафа.
Сочен и вкусен тиквеник
Продукти:
1 пак. фини кори за баница
1 кг тиква
200 гр. орехи
1 ч.ч. олио
250 гр. захар
1 ч.л. канела
2 пак. ванилия
Приготвяне:
Почистете тиквата от семките и кората, а след това я настържете на едро ренде. В дълбок и широк тиган задушете тиквата в половината олио, като бъркате периодично, докато омекне. Дръпнете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Вземайте по две кори и ги намажете с олио. Поставете от плънката и навийте на руло. Прехвърлете рулата в предварително намаслена тавичка. Изпечете тиквеника в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.
След като го извадите от фурната, напръскайте го с малко студена вода и го завийте с кърпа да омекне хубаво.