Само БРАШНО + ВОДА и стават чудни Тиганици за гладници! Хем евтини, хем не попиват мазнина!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Само БРАШНО + ВОДА и стават чудни Тиганици за гладници! Хем евтини, хем не попиват мазнина!
Само БРАШНО + ВОДА и стават чудни Тиганици за гладници! Хем евтини, хем не попиват мазнина!
53028
Само БРАШНО + ВОДА и стават чудни Тиганици за гладници! Хем евтини, хем не попиват мазнина!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днешните ни домашни мекици или тиганици са приготвени от много вкусно тесто и се правят без яйца и мляко, така че ако постите, могат да ви послужат като отлична закуска или вечеря. Стават страхотни, бързи и лесни и най-важното - изключително вкусни. Спокойно може да ги сервирате за закуска или вместо хляб за вечеря. Това тесто е фино и страхотно, защото тиганичките дори и охладени остават еднакво вкусни.

Най-хубавото е, че не попиват мазнина при пържене, така че няма да се притеснявате, че са нездравословни. Ето какво ви трябва за тези чудни Тиганици за гладници:

Тиганици за гладници

Продукти:  

  • 600 гр. брашно - 4 чаши
  • 400 мл вода
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 супена лъжица суха мая
  • олио за пържене

тиганици за гладници

Приготвяне:

В дълбока купа налейте 400 мл топла вода, добавете 1 супена лъжица суха мая, 1 супена лъжица мед и от общото количество извадете 2 супени лъжици брашно. Съставките се разбъркват с тел до хомогенност и се изчаква малко докато маята набъбне.

разтворена мая

След това постепенно започнете да добавяте брашното, постепенно. Обикновено го добавям чаша по чаша, след това смесвам всичко заедно, след което добавям още от брашното, докато го изразходя. След 4 чаши брашно, които се събират лесно и бързо, последните две се смесват по-трудно, тъй като съставките започват да се оформят в тесто.

замесване тесто

брашно във вода

Когато забележите, че вашата бъркалка се забива в тестото и започва да лепне, тогава преминете към месене на ръка. Не месете тестото с натискане, а само леко го изтегляйте навивайте от краищата към средата. След като сте го омесили, покрийте тестото в купата със стреч фолио и го оставете да почине 10 минути на топло място.

лепкаво тесто

След това добавете 1 супена лъжица олио и месете, докато се поеме цялата мазнина. Тестото се обработва лесно на ръка, така че не отнема много време за месене. След като омесите тестото и стане стегнато (трябва да е леко лепкаво), оформете го на топка и го покрийте с капак или покрийте с плик/стреч фолио и оставете на топло да втаса за час, докато удвои обема си.

Втасалото тесто е доста меко, затова набрашнете малко пръстите си и го омесете, за да изкарате газовете от него. Тестото трябва да е меко и леко да лепне за пръстите. Следващото нещо, което трябва да направите, е да намажете дланите си с олио. След това късайте парчета от тестото и ги оформяйте на топки, след което ги нареждайте върху гладка и леко намазнена повърхност.

втасало тесто

топки тесто

Покрийте топките и ги оставете на топло за 10 минути. Обикновено разделям тестото на 7-8 части. В дълбок тиган или тенджера се налива олио с дълбочина 2 см, след което се поставя на котлон да се загрее на умерена температура. Отново с намазнени длани се взимат топчетата и се разтягат с пръсти, след което се пускат в сгорещеното олио.

пържене тиганици

Запържете ги за няколко минути от двете страни, докато добият златисто жълт цвят. Извадете ги в чиния, застлана с хартиена салфетка и ги поднесете топли с резен сирене и чаша кисело мляко. 

изпържена тиганица

тиганици за гладници

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft