Днес ще ви дадем рецептата за вкусни и евтини домашни банички . Трябват ви само брашно и гореща вода, за да си приготвите сами банично тесто .
Евтини домашни банички
Продукти:
700 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 л вода
1 пак. масло
брашно за разточване
Приготвяне:
Изсипете 700 г пресято брашно в купа, добавете 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар, разбъркайте.
Сега изсипете половин литър вряща вода в сухите съставки и замесете тестото. Първо разбъркайте с шпатула или лъжица, тъй като водата е много гореща, а след това продължете да работите с ръце. По-добре е да носите ръкавици: тестото ще залепва по-малко към ръцете ви и няма да е много горещо.
Замесете тестото в купа, докато се поеме цялото брашно, след което го прехвърлете на работния плот. Вече не добавяйте брашно, тестото трябва да е меко. Може да лепи леко по ръцете ви - не се притеснявайте, това е нормално, основното е да е еднородно. Поставете тестото обратно в купата, покрийте и оставете за 15 минути.
След това поръсете масата с брашно, разделете цялото тесто на 2 равни части. След това разделете всяка част на още 4 парчета. В резултат получавате 8 приблизително равни части.
Оформете всяко парче тесто на топка и го покрийте с найлонов плик, фолио или капак, така че тестото да не съхне.
Вземете една топка тесто, изгладете я с ръце и разточете на много тънък слой. Ако е необходимо, масата или плотът може да се поръси с брашно, но не много. Тестото може дори да прозира на някои места. Дебелината на слоя трябва да бъде 1-2 мм, не повече.
Сега намажете разточеното тесто с меко масло. Поръсете леко с брашно. В посока към центъра сгънете последователно 2-та края на тестото. И отново намажете с масло и поръсете с брашно. Сега прегънете 2-та свободни края на тестото един върху друг. Ще се получи нещо като плик.
Засега оставете детайла настрана и разточете втората топка тесто. Отново намажете с масло, поръсете с брашно и поставете подготвения плик в центъра на разточения слой. Покрийте го с тесто от двете страни, намажете го отново с масло, поръсете го с брашно и оформете квадрат.
Направете същото с останалите шест топки тесто. Резултатът е 4 дебели плика тесто.
Вместо брашно можете да използвате захар, тогава баничките ще станат сладки.
Сега разточете отново всеки "плик", така че да удвои размера си. След това поставете готовите банички в тиган с масло, покрийте с капак и изпържете на слаб огън до златисто кафяво.
Обърнете и изпържете и от другата страна, също под затворен капак. Всяка страна отнема 5-7 минути. Поставете готовите банички в чиния и ги намажете с масло, докато са още горещи.
Получават се много, много вкусни, меки и на слоеве. Препоръчваме да ги ядете горещи.
Да ви е сладко!