САМО брашно, вода и кисело мляко: мериш с чаша, а става по-вкусно от баница!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
САМО брашно, вода и кисело мляко: мериш с чаша, а става по-вкусно от баница!
САМО брашно, вода и кисело мляко: мериш с чаша, а става по-вкусно от баница!
6109
САМО брашно, вода и кисело мляко: мериш с чаша, а става по-вкусно от баница!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лесна рецепта за питки, които на вкус и вид напомнят любимите на всички банички. Невероятно вкусни, с хрупкава коричка - продуктите се мерят с чаша, така че не ви трябва дори кухненска везна или мензура! Всичко е от лесно по-лесно, а после хапваш Царски питки с кисело мляко:

Царски питки с кисело мляко

Продукти:

(измерени с чаша от 200 мл и малка чаша от 125 мл)

  • 2 малки чаши вода (250 ml)
  • 1 малка чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана/мляко
  • 1 малка чаена лъжичка сол
  • 1 пак.бакпулвер
  • 6 чаши брашно (600 g)

За намазване:

  • 100 г разтопено масло
  • 1/2 малка чаша олио

Приготвяне:

В по-дълбока купа смесете вода и гъсто кисело мляко, след което добавете половината от брашното, солта и бакпулвера. Разбъркайте с лъжица, докато всичко стане гладко, след това добавете останалото брашно и омесете на ръка.

Когато получите компактно тесто, го месете върху плот за няколко минути, за да стане гладко и еластично. Тестото е меко, но не трябва да лепне по ръцете. Разделете го на 4 равни части, след което всяка оформете на топка.

месене тесто

топки омесено тесто

Оставете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с кърпа да починат 15 минути. След изминалото време тестото ще се отпусне и ще се работи с него по-лесно и приятно.

След като изтече времето, вземете едно парче тесто и върху набрашнен плот го разточете на кръгла кора с диаметър 50 см. Използвайте брашно според нуждите, за да не залепне, когато го разточите.

тънък лист тесто

Намажете цялата повърхност на кората със смес от разтопено масло и олио.

тесто с масло

След това се прегъва, както при бутер тестото, но не докрай (обикновено се сгъва като книга). От лявата страна се прегъва до средата на кората, а след това от дясната над двойната прегъвка, за да се получи продълговат правоъгълник от 3 слоя.

сгъване тесто

Намажете отгоре с мазнина, след което започнете да навивате кората като руло от единия край. Когато приключите с навиването, изправете рулото, като го хванете с едната ръка, а с другата го натиснете отгоре, за да се сплеска на топка.

оформяне тесто

тесто за питки

Повторете процедурата с останалите три топки тесто, като всяка готова "опакована" топка прибирайте под фолио или кърпа, за да не съхне.

Когато свършите и 4-те, ги наредете в набрашнена тава и ги покрийте с найлонов плик, след което ги оставете да починат 30 минути в хладилник.

тесто под фолио

След изминалото време поръсете работната повърхност с малко брашно, вземете едно от тестото, поръсете го с малко брашно, след което го разточете малко по малко с диаметър 15 см, първо с длан и след това с точилка.

точене с точилка

Готовите питки се нареждат в намазнена тава, след което всяка отгоре се намазва с останалата смес от олио и масло. Направете кръгли шарки с вилица (не е необходимо, но изглеждат декоративни след изпичане).

тесто шарки

Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато добият приятен златист цвят. Оставете ги леко да се охладят преди сервиране. 

питки в тава

питки с кисело мляко

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft