Пробвала съм много рецепти, но никога не са ми излизали толкова много пластове...Тези бутер-банички се приготвят само от два основни продукта - можете ли да повярвате?! Тестото се меси само от брашно, вода и сол, но процедурата, по която се разточват е оригинална и затова стават толкова красиви и вкусни. Ето какво ви трябва:
Бутер-банички на слоеве
Продукти:
- Приблизително 5 чаши (200 мл) брашно
- малко над 2 чаши вода
- 1 чаена лъжичка сол
За намазване:
- около 150 гр. масло
- 2 яйца
Приготвяне:
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете със солта. След това добавете две чаши вода и месете още малко, за да не е много сухо и твърдо тестото. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което да не лепне.
Когато получите компактно тесто, го изтръскайте върху работен плот и го омесете добре, като леко го разтегляте (като че ли дърпате ластик), за да получите еластичност. Месете така 6-8 минути, докато стане гладко тестото.
След това го разделете на 6 или 8 или 10 части в зависимост от големината на тигана, на който ще печете бутерките. Оформете топчета от всички части, наредете ги върху набрашнена повърхност и ги оставете покрити за половин час на стайна температура.
Тестото не е втасало, но като почине се отпуска и се работи и разточва по-лесно. Вземете едно от отпочиналите топчета тесто и го разточете възможно най-тънко върху леко набрашнена работна повърхност.
Намажете цялата повърхност с размекнато на стайна температура масло. Навийте леко на руло, след това го увийте около ръката си и пъхнете края навътре, за да се затвори като охлюв.
Сплескайте го с дланта на ръката си отгоре, за да направите муцунка и оставете настрана. Повторете процедурата с цялото тесто.
Подредете ги в набрашнена тава, поръсете ги с малко брашно, покрийте ги с плик и ги сложете във фризера за 15-20 минути, докато стегнат.
След това ги извадете и една по една ги разточете на тънко с размерите на тигана, в който ще ги печете. Ако е необходимо, при разтягане се поръсва с малко брашно.
Започнете да печете: сложете ги в умерено загрят тиган/плоча, след което, когато долната им страна леко се запече, намажете горната с разбитите яйца, след което обърнете, за да се изпече и тази страна.
Обърнете го отново, намажете го с малко масло и когато ги обърнете втори път и сте сигурни, че са добре изпечени, го извадете в чиния.
Подредете изпечените бутерки една върху друга.
Да ви е сладко!