Мекиците са закуската, на която просто няма как да устоиш. С бучка бяло сирене или сладко от ягоди, вкусните мекички изчезват първи от трапезата.
Пържени мекици от хладилника
Продукти:
500 гр.брашно (може малко повече или малко по-малко)
250 мл прясно мляко (1 чаша)
2 яйца
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
3 с.л.олио
20 гр.прясна мая
Приготвяне:
Първо пресейте брашното със солта в купа. Към него прибавете олиото, леко разбитите яйца и маята, която предварително сте разтворили в хладкото мляко със захарта. Замесете меко и еластично тесто (не добавяйте цялото количество брашно наведнъж, може да не ви потрябва). Намаслете хубаво тестото и го поставете в голяма найлонова торбичка, така че да има достатъчно въздух и място вътре, за да втаса тестото.
Торбичката пъхнете в хладилника за една нощ. На сутринта го извадете от плика. Загрейте по-голямо количество мазнина. С намаслени ръце късайте топки от тестото, разтегляйте ги и ги пускайте в сгорещената мазнина. Изпържете до зачервяване от двете страни и отцедете мекиците върху кухненска хартия. По желание може да ги поръсите с пудра захар или да ги оставите натурални.
Важно! След като извадите тестото от хладилника, не го размесвайте!