Ако обичате картофите толкова, колкото и ние, сигурно постоянно търсите нови рецепти за приготвянето им. Днес ще ви покажем нещо малко позабравено от архива на "За Жената" - Вкусен пай от картофи с лук и мляко .
Тази рецепта е много вкусна и има оригинална визия. Следователно е възможно да се подготви не само за семейна вечеря, но и за празнична трапеза.
Пай от картофи с лук и мляко
Продукти:
1 кг картофи
Две-три глави лук
50-60 г масло
350-400 мл прясно мляко
Една чаена лъжичка провансалски билки
червен пипер
Сол
Подправки на вкус
Приготвяне:
Обелете картофите и нарежете на тънки филийки.
Обелете лука и го нарежете на тънки кръгчета.
Вземете тавичка или форма и я намажете с олио.
Разпределете картофите последователно с лука.
Добавете сол, черен пипер към всеки слой.
Отгоре поръсете с провансалски билки.
Последният слой трябва да е от картофи - но преди да ги подредите, кипнете млякото и залейте с него подреденото в тавичката.
След това нанесете последния слой картофи, намажете ги с разтопено масло.
Поръсете със сол, подправки и билки.
Покрийте тавата за печене или формата с фолио.
Поставете във фурна, загрята до 200-220°.
Време за печене - 40-45 минути.
След това отстранете фолиото, намалете температурата на 180 ° и печете картофите за още 40 минути.
Желаем ви добър апетит! :-)