Пържено пиперче с чесън - апетитно, ароматно предястие, подходящ за всяко хранене или пикник. Това е традиционно ястие на Балканите - район, богат на зеленчуци, където се готви изключително здравословна храна от натурални продукти. Фантастично вкусна пържена българска чушка е идеална за силни напитки. През лятото с шиш кебап или млади картофи - това е, което ви трябва!
За това ястие може да използвате и зелени и червени чушки, каквито сърце и душа ви дава. Бързо и вкусно, така че дори и начинаещ кулинар може да се справи!
Печен пипер
СЪСТАВКИТЕ
1 кг чушки
2 супени лъжици растително масло
3 скилидки чесън
2 ч.л. захар
1 супена лъжица оцет
целина и копър
сол на вкус
ПОДГОТОВКА
Измийте пипера и внимателно избършете всички капки вода с кърпа - това ще ви спести горещите пръски от олиото при пържене.
Изсипете растително масло върху нагретия тиган. Поставете чушките и пържете под капака за 20 минути. Периодично завъртайте всяка, за да се изпържи от всички страни, докато се образува златна кора.
Готовите пиперки трябва да бъдат меки, плоски и червеникави. Поставете ги в и свалете кората. Отделете стъблото със семена от целулозата.
Останалият сок в тигана след печене на пиперът ще служи като основа за соса. Изсипете чесъна, добавете оцет, сол, захар, смачкана целина и копър.
Можете да сервирате незабавно или пък да оставите салатката в хладилника. Бон апетит!
Такива чушки, приготвени в сладко-кисел сос, могат да бъдат лека гарнитури или в комбинация с други съставки ще служат като отлична храна.
Тези, които не ядат мазно под каквато и да е форма и следват диета, могат да пекат пипер във фурната до състоянието, описано в рецептата.
Ако рецептата ви е харесала, споделете с приятелите си!