27 Март 2017
253468
Снимков материал: pixabay.com
Чесънът, както и лукът, с приближаването на пролетта пуска корени и зелени кълнове . Много хора хвърлят зеленчука, като ги видят, мислейки, че е загубил вкусовите си качества . В действителност това е непростима грешка.
В покаралите скилидки се съдържат тези хранителни вещества, които не се срещат дори в обикновения чесън. Незаменим набор от антиоксиданти : алицин , алиина и диалил дисулфид . Днес ще ви научим в кои случаи ароматният зеленчук е особено полезен.
Защо е полезен покълналият чесън
- В процеса на покълване в чесъна се появяват нови ензими с мощно действие , които може да се преборят с много заболявания. Дори вкусните зелени пера са с по-отчетлив и богат аромат.
- Полезно е да се яде по една покълнала скилидка дневно при понижен имунитет и вирусни заболявания.
- От чесън се правят много тинктури за пречистване на кръвоносните съдове и нормализиране на сърцето . А покълналият чесън в такива случаи не е необходимо да се накисва или запарва - просто го вземете и го изяжте!
- Традиционната медицина препоръчва покълналия чесън да се яде за профилактика на инсулт и предотвратяване образуването на тромби .
- Той ще ви помогне в случай на отравяне, ще спре диарията .
- Предотвратява развитието на злокачествени клетки , почиства тялото от канцерогени .
- Антиоксидантите в него са в състояние да прекратят преждевременното стареене на клетките и появата на бръчки .
КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПОКЪЛНАЛИЯ ЧЕСЪН:
- Домашният чесън е по-полезен от купешкия. Бъдете внимателни в супермаркетите да не попаднете на зеленчуци китайско производство със съмнително качество.
- Най-добре е да си отгледате покълнал чесън сами , създавайки благоприятни условия за появата на зелени перца.
- Преди употреба разрежете чесъна наполовина и се уверете, че издънката е с наситен цвят, не почернява и не е започнала да гние.
- Добавете го към любимите си ястия, без да прибягвате до топлинна обработка. Имайте предвид, че покълналият чесън има по-интензивна острота на вкуса, отколкото обикновеноия, и не трябва да прекалявате с количеството!
Диетолозите съветват да се използват често покълнали зърна - грах, репички, копър, люцерна. Тези продукти съдържат много растителни протеини, витамини и антиоксиданти.
Бъдете здрави!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари