За захарния сироп:
- 250 г (1 1/4 чаша) захар
- 150 г (2/3 чаша) вода
- 1/2 супена лъжица лимонов сок
- 1/4 чаена лъжичка канела на прах
За приготвяне на баклава
Пакет кори за баница.
250 г масло
200 г ядки: 100 г орехи, 100 г шамфъстък
----
Упътвания:
За приготвяне на захарен сироп
1. Добавете захарта, водата и лимона в тенджера на силен огън и оставете да заври
2.
3. Добавете канелата и оставете да къкри за 10 минути
4. Свалете от котлона и оставете настрана да се охлади
За баклавата:
1. Нарежете ядките на много фино ядково брашно на ръка или с помощта на кухненски робот. Трябва да е много фино и да прилича на зрънца кускус
2. Намажете основата и стените на форма за печене (30 см * 20 см) с част от избистреното масло
3. Поставете лист фило върху дъска за рязане и разрежете наполовина, след което намажете едната половина с масло навсякъде. Не забравяйте да покриете ръбовете и ъглите на листа
4. Поставете другата половина лист върху намазаната с масло и изгладете всички въздушни джобове или бръчки
5. Нанесете маслото върху горната част на листа, който току-що сте нанесли, докато се покрие напълно
6. Обърнете настрани и поръсете листа с 2-3 чаени лъжички ядки. Опитайте се да поддържате долната четвърт на листа относително чиста
7. Използвайте малък дървен шиш, за да навиете корите около шиша.
8. Поставете двата юмрука върху краищата на сладкиша и натиснете към центъра, компресирайте корите, докато достигне около 2/3 от първоначалния си размер.
9. Завъртете сладкиша внимателно, за да го извадите от пръта и го поставете в тавата за печене. Съберете всички излишъци на листа до един размер
10. Повторете стъпки 3-9, докато тавата за печене се напълни
За печене:
1. Използвайте остър нож, за да отрежете излишното тесто от съда, след което го нарежете равномерно на парчета с размер на баклава
2. Намажете горната част на баклавата с масло
3. Загрейте фурната до 160c и печете баклавата там за един час
4. Извадете от фурната, когато стане златисто кафяво и веднага залейте баклавата със сиропа
5. Оставете да се охлади за минимум половин час, но вкусът ще бъде по-добър, ако оставите да престои една нощ.
6. За да украсите, поставете още нарязан шам фъстък върху рулцата баклава в една линия
7. Сервирайте и се насладете
ВИЖТЕ ВИДЕОТО С РЕЦЕПТАТА ЗА ПОВЕЧЕ ЯСНОТА: