След такова подхранване цветята у дома стават просто великолепни!
За подхранване на домашни цветя се използват предимно минерални торове с необходимия набор от минерали. Не всички производители знаят, обаче, че растенията обичат не само влагата, но и нейния вкус. Ето защо напоследък все по-често започват да използват отдавна забравения елемент за подхранване на домашните растения - мляко.
Как да приготвим млечен коктейл за растенията
Млякото не се използва само за овлажняване на почвата. То има антибактериални и противогъбични свойства, убива патогенните бактерии, унищожава гъбичките, които могат да заразят корена и да доведат до смъртта на цялото домашно растение.
Освен това в млякото има много полезни бактерии, които участват в създаването на полезни минерали и витамини, които насърчават растежа и цъфтежа.
Фикусите, домашните рози, мушкатото реагират на млечния коктейл , който ще ви представим днес, с буйна, ярка зеленина и буйни цветове.
Млечен тор за цветя
Млечният тор се приготвя от 3 съставки: мляко, вода и йод.
Обърнете внимание! Млечната смес не се препоръчва да се прилага върху суха почва!
Етапи на приготвяне:
Смесете прясно мляко и вода в съотношение 1:10. Към получената смес добавете три капки йод и отново разклатете добре;
Предварително навлажнете всички домашни растения с малко вода;
Количеството тор зависи от размера на саксията, но средно то е 50 грама (две супени лъжици) за всяко растение;
Честотата на подхранване по този начин е ограничена - не повече от два пъти месечно.
Същата смес се използва и за пръскане. Поради физичните свойства на млякото върху листата на растенията се образува тънък защитен слой. Предпазва ги от най-често срещаните вредители по цветята: насекоми и акари. Брашнестата мана също се страхува от пръскане с този разтвор, поради което в случай на появата й няма нужда да купувате специални препарати на химическа основа.
Важно предупреждение! Алое, каланхое, кактуси и някои други видове сукуленти, както и палмите, не понасят млечната тор!
Зеленчукопроизводителите също могат да използват този вид тор. Той е особено подходящ за зеленчуци: домати, тиквички, тиква, зеле. Въвеждането на млечната смес по време на връзването формира количеството и качеството на плодовете, допринася за интензивния им растеж и узряване.