Дори нещо привидно примитивно като варенето на яйца може да бъде в страхотна полза за вашата градинка вкъщи.
Лабораторните техници от Университета в Бирмингам, отдел по медицински науки, са проучили внимателно химичните реакции, които протичат по време на подготовката на яйцата. Експертите заключиха: водата не трябва да се излива след варенето на яйцата !
Свойства на водата след варене на яйца
Черупките на яйцата са 90% калциев карбонат . Съдържа още 27 елемента, включително фосфор, флуор, мед, силиций, цинк. При варене на яйца водата се насища с калциеви йони и други микроелементи.
Калциевите йони са толкова незначителни, че лесно могат да влязат и да напуснат органичната клетка. С появата си те предизвикват химични реакции в клетката със синтеза на хранителни вещества.
Това свойство на водата след варене на яйца е особено ценно за производителите на цветя. В хода на наблюденията химиците са установили, че такава вода увеличава скоростта, с която растенията получават зелена маса 10 пъти! Разсадът е по-устойчив на вредители и болести.
В допълнение към прякото стимулиране на растежа на растенията , водата след варенето на яйцата помага да се поддържа киселинността на почвата в диапазона от 5,5–6,5 рН . Това е важно, тъй като неутралната среда осигурява на растенията оптимални условия за усвояване на хранителните вещества.
Как се използва вода след варене на яйца
След като приготвите яйцата, изсипете бульона в отделен съд и веднага напълнете яйцата с ледена вода, за да улесните отделянето на черупката. Охладете яйчния бульон и използвайте за поливане и пръскане на стайни растения през деня.
Растенията с дефицит на калций се забелязват лесно : листа със сухи връхчета и кафяви петна. Издънките растат бавно с малки листа.
Яйцата са буквално продукт без отпадъци. Черупките са естествен източник на калций и ефективно и иновативно лекарство за алергии . Но мембраните на яйчната черупка са помощник при лечението на ставни заболявания.