Отлично консервирано месо, ако някога сте опитвали закупено от магазина и след това го хапнете, ще разберете каква огромна разлика прави.
Също така е идеално за пътуване или когато не ви се готви нещо сложно за вечеря.
Винаги имаме запаси в килера от това консервирано месо в буркани за цялата година!
Консервирано месо в буркани
Имаме нужда от:
- 5,5 кг свинска плешка (или 5 кг постно месо и 0,5 г брадичка)
- чесън (на вкус)
- Сол
- Черен пипер
- кимион
По избор:
- Подправки на вкус
- Свинска мас
Приготвяне:
Обелете чесъна.
Нарежете месото на кубчета.
Сол, черен пипер, добавете пресован чесън и разбъркайте добре.
Оставете го да престои в хладилника за един ден.
Наредете месото в чисти буркани за консервиране.
Във всеки буркан налейте около 100 мл месен бульон (по желание). Може да добавите и дафинов лист, както и цели зърна черен пипер.
Налейте вода в голяма тенджера и поставете бурканите в нея, така че капаците да са под вода.
Варете или стерилизирайте около 3 часа.
Може да стерилизирате и на два пъти - по 1,5 часа при температура 100-110 градуса.
Тези консерви са несравними с купешките.
С хляб и охладена бира не знам нищо по-добро.
Ако приготвяте постно месо, можете да добавите и лъжица-две свинска мас в бурканите.
Консервите издържат дълго време, съхраняваме ги като другите консерви, а също така са идеални за път или ако имате студент в друг град ;)
Желаем ви добър апетит! :-)