Патладжаните са сред онези дарове на лятото, които обичаме да готвим по всякакви начини - пържени, печени, на кьопоолу или в салати. Днес обаче ще ви представим една необичайна рецепта за пълнени патладжани , с която не само ще си оближете пръстите, ами ще искате да я приготвяте всеки ден! Предварителната обработка на патладжаните гарантира, че вътрешността им ще омекне достатъчно, за да поеме сочната плънка, а когато се запекат, всичко това ще се превърне в невероятна симфония от аромати и вкусове!
Да започваме - ето рецептата за Точени пълнени патладжани с кайма:
Точени пълнени патладжани с кайма
Продукти:
5 патладжана
олио
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
500 гр.
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
400 гр. доматен сос
120 гр. доматена паста (концентрат)
100 гр. моцарела
1 цял домат
Приготвяне:
Патладжаните, предварително измити и подсушени, се поставят един до друг на дъска за рязане и се пресоват с точилка (или по-дебела стъклена бутилка) - просто ги разточете няколко пъти, докато се сплескат добре.
В малко олио се запържва 1 глава червен лук, нарязана на ситно, и няколко ситно нарязани скилидки чесън.
Щом се задушат, се добавят 500 гр. телешко мляно месо и се бърка добре, докато каймата се раздроби и задуши леко.
Прибавят се риганът, солта, черният и червеният пипер, след което - доматеният сос и доматената паста.
Разбърква се, докато доматите се поизпарят, след което ястието се дръпва от огъня.
Предварително намачканите патладжани се поставят в тава за печене, предварително покрита с хартия, след което в средата им се прави надлъжен разрез с остър нож.
Разрезите се разтварят хубаво с пръсти, след което се пълнят с приготвената плънка от кайма.
Отгоре се поръсват с настъргана моцарела и се покриват с кръгчета домат.
Ястието се пече 1 час на 200 градуса.
След това патладжаните се поднасят с прясна салата или гарнитура по желание.