Пресни домати - една от основните съставки почти на всички храни през лятото. През целия сезон те се консумират, добавят се към салати или просто се поръсват със сол. Но за съжаление през зимата не можем да се насладим на божествения им вкус, или може.... Сега ще ви предложим един начин как може да си ги консервирате и да си ги похапвате сладко, сладко цяла зима
Един от вариантите - домати под сняг от чесън. Представете си: варени картофи със заквасена сметана или масло и прясно отворен буркан с ароматни домати, които се крият под снежинки. Delicious!
Съставките
домат 1,5 кг
вода 3 л
захар 100 g
сол 35 грама
чесън 3 бр.
оцет 2 супени лъжици
Подготовка
Сварете половината вода. Измийте доматите, поставете ги в трилитрови стерилизирани буркани и изсипете врялата вода. Изберете малки кръгли домати, може и на чери да заложите, ако ги обичатете.
Сварете останалата вода, изсипете захарта и разбъркайте, докато се разтвори. Добавете сол и варете за около 5 минути още.
Нарежете на дребно чесъна или го рендосайте. Не използвайте преса или миксер - мринатата ще стане мътна, а доматите - без вкус.
Изцедете водата, прибавете чесъна, ако желаете - сложете горчица на прах, пипер, листа от касис или босилек. Налейте марината, оставяйки малко място. Добавете оцета (или 1 супена лъжица лимонена киселина).
Завъртете капачките на бурканите, затегнете добре и оставете да се охладят напълно. Да се съхранява на хладно място.
Когато дойде зимата, вземете доматите и ги поднесете в някоя странична чиния или като гарнитура към месните ястия. Не забравяйте да споделите рецептата с приятелите ви!