Този солен пай е идеалната комбинация в едно ястие на зеленчук, сирене, яйца и сусам. Освен това е подходящ както за обяд, така и за късна закуска.
Ние сме подготвили за вас една чудесна рецепта със спанак.
Този солен пай е идеалната комбинация в едно ястие на зеленчук, сирене, яйца и сусам. Освен това е подходящ както за обяд, така и за късна закуска.
Ние сме подготвили за вас една чудесна рецепта със спанак.
Необходими продукти:
• краве масло – 200 грама
• кисело мляко – 1 чаена чаша
• щипка сол
• щипка захар
• бакпулвер – 1 чаена лъжичка
• пшеничено брашно – 3,5 чаени чаши
• спанак – 500 грама
• растително масло – 2 супени лъжици
• 1 яйце
• твърдо сирене – 200 грама
• щипка смлян черен пипер
• сусам – 2 супени лъжици
Приготвяне:
1. Смесете брашното със студеното краве масло, добавете киселото мляко, също студено, сол, захар и бакпулвер. Размесвайте съставките до тогава, докато се получи еластично тесто.
2. От тестото оформете топка и го оставете да престои така на стайна температура.
3. Измийте добре спанака и го подсушете върху хартиена кърпа. След това го нарежете на едро.
4. Сложете спанака в тенджера със сгорещено слънчогледово олио и го задушавайте в продължение на 5 минути. Той трябва леко да омекне и да се смали по размер. Прехвърлете задушения спанак в купа и излейте излишната течност.
5. На едро ренде настържете сиренето и го смесете със спанак. Добавете сол и черен пипер на вкус.
6. Разточете тестото на тънка кора и го нарежете на дълги ивици. В средата, по дължината на всяка лента от тестото сложете от сместа със спанак и сирене.
7. Използвайте пръстите си, за да съедините внимателно ръбовете на тестото, така че да се образува тръбичка от всяка лента. Вземете кръгла тава и я намажете с олио. Сложете в нея тръбичките със спанак, навивайки ги на спирала.
8. Разбийте яйцето и с помощта на четка, намажете повърхността на пая. Поръсете със сусам и го сложете във фурната да се пече за 30-40 минути при температура от 180 ° С.
9. След като извадите пая от фурната, още докато е топъл го намажете отгоре с малко парче краве масло.