Това е най-добрият начин за приготвяне на хрупкава баница - с тази заливка тя буквално се топи в устата. Рецептата ще ви се стори малко необичайна, но няма да съжалявате.
Ако я опитате, ще се убедите сами колко е простичка и невероятно вкусна в същото време. Не е нужно да сте специалист, за да приготвите тази баница, а само да следвате точно инструкциите. Ще се получи много вкусна и сочна баница , от която всеки ще иска още едно парче.
Баницата се залива с неутрална течна сметана, но ако нямате, може да се замени с прясна. Отгоре можете да поръсите със сусам, ленено семе, кимион, слънчогледови или тиквени семки, тоест каквото ви харесва. Ако желаете може да увеличите съставките за заливката.
За половин килограм кори, ако искате баницата ви да е малко по-сочна, можете да използвате двойна доза от посочената в рецептата, т.е.
Вместо масло можете да използвате маргарин, а вместо сирене да сложите спанак или плънка по избор. Можете дори да я приготвите с кайма, така че тогава ще получите чудесно богато ястие. Щом я направите веднъж, ще я правите по този начин винаги от тук нататък.
Перфектната баница с готови кори и заливка
Продукти:
- 12 листа готови кори за баница (1 пакет)
- 250 г фино сирене
- 250 мл течна неутрална готварска сметана
- 100 г масло
- 20 мл олио
- сол според нуждите
Приготвяне:
Първо разтопете маслото на слаб огън.
Към маслото се добавят 2 супени лъжици олио, а накрая се добавя сметаната за готвене. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки в млечно бяла течна смес – това е заливката за корите.
Започнете да редите корите. За всяко руло ще ви трябват по 3 кори.
Всяка кора намажете със заливка, а на третата сложете сирене. Сложете обилно сирене или извара, не пестете, баницата ще стане още по-вкусна. Подгънете леко краищата, за да не се излива плънката, след което навийте като руло. Нарежете така опаковано руло на по-малки парчета.
Можете да нарежете парчетата до размера, който желаете. След това се нареждат в намаслена тава, застлана с хартия за печене (тавата се измива по-лесно). Отгоре намажете хубаво рулцата с останалата заливка, а с остатъка я залейте.
Оставете за няколко минути, за да поеме част от течността, след което сложете баницата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 25-30 минути.
Извадете изпечената баница и я оставете малко да изстине, след което я поднесете с чаша кисело мляко, айрян или нещо по ваш избор.
Да ви е сладко!