Само от три основни съставки пригответе един много вкусен и освежаващ десерт , който ще обожавате не само тази пролет, но и през идващото лято. А любителите на сладоледените десерти могат да го приготвят целогодишно със замразени плодове по вкус.
Имате нужда само от три основни съставки, плодове, кондензирано мляко и сладкарска сметана, за да можете да направите домашен сладолед само за 5 минути по много прост и лесен начин. След това просто трябва да го оставите във фризера да стегне, а тези, които обичат кремообразни десерти в чаша, могат да го хапнат веднага.
Кондензирано мляко можете да намерите в почти всеки супермаркет, но можете да го приготвите и у дома. Ние използвахме около 10 ягоди и един банан, но можете да използвате всеки друг плод, който харесвате, или дори сушени плодове, предварително хидратирани. Ето какво ви трябва:
Домашен сладолед за 5 минути
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 8-9 ягоди
- 1 банан
- 200 мл сладкарска сметана с 33% масленост
- 6 супени лъжици кондензирано мляко
- Ако приготвяте домашно кондензирано мляко, за 400 г ще ви трябват следните съставки: 30 г масло, 60 г пудра захар, 200 г сухо мляко, 120 мл преварена вода и 1 чаена лъжичка ванилия.
ПРОЦЕДУРА:
Измийте плодовете и отстранете листата, след което ги нарежете на по-малки парчета, които да се поберат в блендер. По желание го поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват, но не е задължително. В по-дълбока купа се разбива сладката сметана, която трябва да е студена от хладилника.
Когато се сгъсти като бита сметана, добавете кондензираното мляко и разбийте още малко, за да се смесят.
Смелете плодовете в блендер, за да направите пюре, след което ги добавете към сместа и разбъркайте с лъжица или шпатула.
Изсипете сместа в подходящ съд, покрийте с прозрачно стреч фолио и капак, след което оставете във фризера за 5 часа.
Насладете се на готовия десерт - може да го украсите по желание с плодове, шоколад, ядки и пр.
Ако не може да намерите кондензирано мляко, пригответе си го сами по тази рецепта:
Начин на приготвяне на кондензирано мляко: Разтопете маслото и го оставете настрана. Пудрата захар, сухото мляко, след това разтопеното масло, врящата вода и ваниловия аромат се слагат в блендер, след което просто се пасират за 2-3 минути, докато се получи фина компактна смес.
Съхранявайте го незабавно в буркан, ако не планирате да го използвате веднага, оставете го леко да се охлади, след което охладете до готовност за употреба.
Забележка: Това кондензирано мляко изобщо не е прекалено сладко и можете да добавите още захар, ако желаете. Но и така е идеално.