Бързаме да ви представим тази интересна рецепта за великденски козунак , защото сме сигурни, че с нея най-сетне ще успеете да го приготвите като по кулинарните форуми - пухкав и целия на конци. Цялата тайна на тестото се крие в добавянето само на 1 продукт - чаша газирана вода.
Козунак на конци с газирана вода
Необходими продукти:
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
6 капки оцет
1 ванилия
1 кг брашно
1 чаша затоплена газирана вода (250 мл)
25 г мая
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в газираната вода заедно с 1 щипка захар и 6 с.л. брашно, оставяме я на топло да втаса.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко, олиото, захарта, солта, оцета и ванилията.
Прибавяме втасалата мая и брашното и омесваме гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме на топло да втаса.
След това го разделяме на 6 топки, които оформяме като масури.
Изработваме от масурите 2 плетеници и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с разбито яйце и ги поръсваме със захарта.
Печете отначало на 250 градуса, след 20 минути намалете на умерена температура (170 градуса) и допечете около 20-25 минути.
Най-добре тествайте с клечка за зъби - забийте я в козунака и ако излезе суха, той е добре изпечен.