2 тиквички
1-2 твърдо сварени яйца
1-2 кисели краставички
1-2 с л майонеза
1-2 скилидки чесън
смлян черен пипер
Тиквичките се настъргват на едро ренде. Прехвърлят се в тенджера и се заливат с вода. Посоляват се със сол и се довеждат до кипване, след което тенджерата се отстранява от котлона. Тиквичките се поставят в гевгир и се оставят да се отцедят за 30 минути. Фурната се загрява до 220 С. Франзелата се нарязва на филии с дебелина 1 см и се намаслява от двете страни със зехтин. Филиите се нареждат на един ред в тавичка и се запичат за 5-8 минути, докато станат хрупкави. Запечените филийки се натриват с чесън. Тиквичките се изстискват и се смесват с настърганите краставички, яйцето и 1-2 с л майонеза. Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер на вкус. Сместа може да се охлади или да се намаже върху хрупкавите филии веднага и да се сервира. При поднасяне гарнирайте сандвичите със ситно нарязан копър или магданоз.