Мойте Рецепти
1 пакет кори за бисквитена торта
1.5 л прясно мляко
5 яйца
800 гр. захар
12 супени лъжици брашно
400 гр. доброкачествен шоколад за готвене
500 гр. смлени орехи
4 пак. ванилова захар
1 лимон - настърганата кора
Глазура:
100 гр. тъмен шоколад
1/2 чаша прясно мляко
1/2 чаша захар
1 пак. масло
Разбийте белтъците с 800 гр. захар на не много твърд сняг (да се разтопи захарта), добавете жълтъците и разбийте още малко.
В отделна купа смесете 12 супени лъжици брашно с малко мляко и сложете останалата част от млякото да заври. Изсипете брашното в разбитите яйца и разбъркайте хубаво до еднородна смес.
Когато млякото заври, отстранете от огъня и с лъжица го разбъркайте в сместа с яйца и брашно. Трябва хубаво да се смесят. Върнете сместа на тих огън и варете до сгъстяване с постоянно разбъркване.
Към горещия крем добавете 400 гр. качествен горчив шоколад и разбъркайте добре, за да се разтвори. Оставете крема да се охлади, като периодично разбърквате.
Към охладения крем добавете 500 гр. смлени орехи, 4-те пакетчета ванилова захар и настърганата кора на един лимон.
Слепете корите с тънък слой крем, колкото да ги покрие, като притискате лекичко. Хубаво е за тортата да използвате тънки бисквитени кори, поне 5-6 в опаковка.
Залейте с предварително разтопената на водна баня глазура.
Оставете тортата на хладно място (не в хладилник), за да омекне и стане сочна и вкусна. Може и да я оставите
няколко часа на стайна температура и след това да я пъхнете в хладилника.