В съд сваряваме газираната вода и маслото. Охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настърганият шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и грисът.
Вземаме лист по лист от корите. Намазваме кората с охладено масло с помощта на четка.
На 5 см от края поръсваме дебел слой от ореховата смес поставяме дълъг и тънък шиш (игла за плетене) и навиваме около иглата кората на немного стегнато руло.
Навитата кора опираме в стената на тавата и с избутване на кората изваждаме иглата. Целта на избутването е да се получи "сбръчкване" на кората тип хармоника. Всичко се повтаря до изчерпване на продуктите и корите. Саралиите заливаме с разтопеният маргарин. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-30 минути до златисто.
Сиропът се приготвя, като в подходящ съд разтопяваме 100 г от захарта на карамел на слаб огън. Заливаме 100 мл вряща вода към карамела и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 мин до сгъстяване на сиропа, като за баклава. Накрая добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещ сироп студените саралии, или горещи саралии със студен сироп. Задушаваме и оставяме да престои 24 часа. Сервираме охладени.