Най-напред сварете сиропа: смесете водата със захарта и варете на умерен огън, докато се получи нужната гъстота. Оставете сиропа да изстине.
От брашното, щипка сол и 1 чаена чаша вода омесете меко тесто. Разделете го на 8 части, като всяка разточите на тънка кора върху набрашнен плот (може да използвате и готови кори, ако не сте сигурни, че ще се справите с тестото).
За плънката: смесете натрошените орехови ядки с нарязаните дребно сушени плодове и объркайте с галетата и канелата.
Поръсете всяка от корите с част от мазнината и 1/8 от плънката, след което завийте на руло. Подредете рулата в предварително намазнена тавичка (на редове или на охлювче), като леко нагъвате тестото (така че да се получи характерната надиплена форма на саралията).
Най-отгоре поръсете с още малко олио. Пъхнете в загрята силна фурна и изпечете за 15-тина минути, така че тестото да добие приятен червеникав цвят.
Готовата саралия залейте с изстудения сироп и оставете да попие добре, преди да поднесете.