Тази турска рецепта е перфектна за всяко предстоящо тържество или семейна вечеря. Баницата се получава много сочна и това се дължи на заливката, с която се напоява преди да се изпече.
Опитайте турската Сарма баница в кисело мляко и няма да сбъркате с тази рецепта.
Сарма баница в кисело мляко
Продукти:
За тестото:
- 250-300 гр. брашно
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 200 мл хладка вода или по-малко за замесване на твърдо тесто
За плънката:
- 3 яйца
- 300 г сирене
- 200 г заквасена сметана (пълномаслена)
- 3 с. л. разтопено масло или олио
- 1/2 ч. л. сол
- 6 с. л. грис
- 4 с. л. царевично брашно
Баницата може да се направи и без брашно, само с грис, като в този случай се добавят 10-11 супени лъжици грис.
Заливка:
- 1 малка чаена лъжичка олио
- 200 мл неутрална сметана
- 100 мл прясно мляко
Приготвяне:
За приготвянето на тестото не са ви необходими много съставки, както виждате по-горе, малко тесто (юфка) се прави по следния начин.
От 300 гр. брашно отделете малко около 50 гр. и го сложете в по-дълбока купа. Запазете останалото брашно за по-късно.
Снимка: YouTube
Към брашното добавете 1/2 чаена лъжичка сол и постепенно долейте малко по-малко от 200 мл хладка вода.
Омесете тестото на ръка, докато спре да лепне, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност и го месете още малко, докато тестото стане еластично (около 5-10 минути).
Снимка: YouTube
Така приготвеното тесто се връща в съда, където сте го месили, намазва се с малко олио и съдът се покрива, за да не изсъхва.
За плънката: Разтопете 3 супени лъжици олио на котлона и оставете леко да се охлади. В друга купа разбийте 3 яйца с телена бъркалка, посолете, след това добавете 200 г заквасена сметана (или мляко), след което бързо разбъркайте.
Снимка: YouTube
Добавете сиренето (може да е крема сирене или друго сирене, което използвате за баница). Разбъркайте съставките, докато се получи течна смес, без бучки, след което добавете разтопеното масло. Накрая се добавят грисът и брашното.
Снимка: YouTube
Плънката трябва да е по-плътна, а както авторката на рецептата споменава, в рецептата може да се използва само грис. След като почине тестото, трябва да го разточите, но ако имате време, можете да го премесите два-три пъти и да го оставите да почине, за да е по-лесно разточването.
Снимка: YouTube
Равна повърхност се набрашнява, след което се поставя тестото и с точилка се разточва възможно най-тънко на по-голям кръг. Тестото се намазнява леко, след което се оставя да почине за няколко минути. Тестото трябва да е тънко и да се разстила върху голяма повърхност.
Снимка: YouTube
Тестото се нарязва на ленти, като първо се режат вертикално с диаметър 25 см или според размера на работната ви повърхност. Всяка изрязана секция (във формата на квадрат) се прегъва на две (вижте снимката горе) и върху сгънатата част се поставя топка от плънката, след което се навива от всички страни на кубче. Приготвя се по същия начин до изчерпване на цялото тесто.
Снимка: YouTube
Кубчетата тесто (които наподобяват пакетирани сарми) се нареждат в тава една до друга, леко намаслена и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
Снимка: YouTube
За заливката: млякото се разбърква на котлона с неутралната сметана, добавя се малко олио и като заври се маха от котлона. След изтичане на времето, докато баницата се пече, баницата се залива с млякото, след което се връща във фурната за 2 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това я оставете да престои покрита още 10 минути, след което сервирайте.
Снимка: YouTube
Баницата може да се гарнира и с домашно приготвено крема сирене.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!