Сарма баница в кисело мляко по турска рецепта - само такава не бях правила, но стана нещо разкошно! По-сочна и мекичка от нея няма:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сарма баница в кисело мляко по турска рецепта - само такава не бях правила, но стана нещо разкошно! По-сочна и мекичка от нея няма:
Сарма баница в кисело мляко по турска рецепта - само такава не бях правила, но стана нещо...
952
Източник: За Жената
Сарма баница в кисело мляко по турска рецепта - само такава не бях правила, но стана нещо разкошно! По-сочна и мекичка от нея няма:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази турска рецепта е перфектна за всяко предстоящо тържество или семейна вечеря. Баницата се получава много сочна и това се дължи на заливката, с която се напоява преди да се изпече. 

Опитайте турската Сарма баница в кисело мляко  и няма да сбъркате с тази рецепта.

Баницата се състои от три части: рецепта за тестото, плънка и заливка. Тази рецепта използва тава за печене с диаметър 34 см. Ще ви трябват следните съставки:

Сарма баница в кисело мляко

Продукти:

За тестото

  • 250-300 гр. брашно
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 200 мл хладка вода или по-малко за замесване на твърдо тесто

За плънката

  • 3 яйца
  • 300 г сирене
  • 200 г заквасена сметана (пълномаслена)
  • 3 с. л. разтопено масло или олио
  • 1/2 ч. л. сол
  • 6 с. л. грис
  • 4 с. л. царевично брашно

Баницата може да се направи и без брашно, само с грис, като в този случай се добавят 10-11 супени лъжици грис.

Заливка

  • 1 малка чаена лъжичка олио
  • 200 мл неутрална сметана
  • 100 мл прясно мляко

Приготвяне: 

За приготвянето на тестото не са ви необходими много съставки, както виждате по-горе, малко тесто (юфка) се прави по следния начин.

От 300 гр. брашно отделете малко около 50 гр. и го сложете в по-дълбока купа. Запазете останалото брашно за по-късно.

брашно в купа

Снимка: YouTube

Към брашното добавете 1/2 чаена лъжичка сол и постепенно долейте малко по-малко от 200 мл хладка вода.

Омесете тестото на ръка, докато спре да лепне, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност и го месете още малко, докато тестото стане еластично (около 5-10 минути).

малка топка тесто

Снимка: YouTube

Така приготвеното тесто се връща в съда, където сте го месили, намазва се с малко олио и съдът се покрива, за да не изсъхва. 

За плънката: Разтопете 3 супени лъжици олио на котлона и оставете леко да се охлади. В друга купа разбийте 3 яйца с телена бъркалка, посолете, след това добавете 200 г заквасена сметана (или мляко), след което бързо разбъркайте.

яйчена плънка

Снимка: YouTube

Добавете сиренето (може да е крема сирене или друго сирене, което използвате за баница). Разбъркайте съставките, докато се получи течна смес, без бучки, след което добавете разтопеното масло. Накрая се добавят грисът и брашното.

плънка с грис

Снимка: YouTube

Плънката трябва да е по-плътна, а както авторката на рецептата споменава, в рецептата може да се използва само грис. След като почине тестото, трябва да го разточите, но ако имате време, можете да го премесите два-три пъти и да го оставите да почине, за да е по-лесно разточването.

разточване на тесто

Снимка: YouTube

Равна повърхност се набрашнява, след което се поставя тестото и с точилка се разточва възможно най-тънко на по-голям кръг. Тестото се намазнява леко, след което се оставя да почине за няколко минути. Тестото трябва да е тънко и да се разстила върху голяма повърхност.

тънка кора баница

Снимка: YouTube

Тестото се нарязва на ленти, като първо се режат вертикално с диаметър 25 см или според размера на работната ви повърхност. Всяка изрязана секция (във формата на квадрат) се прегъва на две (вижте снимката горе) и върху сгънатата част се поставя топка от плънката, след което се навива от всички страни на кубче. Приготвя се по същия начин до изчерпване на цялото тесто.

плънка върху тестото

Снимка: YouTube

Кубчетата тесто (които наподобяват пакетирани сарми) се нареждат в тава една до друга, леко намаслена и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.

сарма баница

Снимка: YouTube

За заливката: млякото се разбърква на котлона с неутралната сметана, добавя се малко олио и като заври се маха от котлона. След изтичане на времето, докато баницата се пече, баницата се залива с млякото, след което се връща във фурната за 2 минути.

заливка баница

Снимка: YouTube

баница в мляко

Снимка: YouTube

След това я оставете да престои покрита още 10 минути, след което сервирайте.

баница в кисело мляко

Снимка: YouTube

Баницата може да се гарнира и с домашно приготвено крема сирене.

сарма баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft