Каймата със зърнена храна (най-често ориз), увита в зелеви листа, обикновено се нарича сарма . Но противно на схващането, че си е типично нашенско "изобретение", това ястие всъщност е често срещано в различни кухни по света. Пълненото зеле се приготвя по различен начин навсякъде. В Кавказ плънката от кайма се увива в гроздови листа и ястието се нарича долма, в Азия използват тофу и гъби като пълнеж, а в Румъния ястието се нарича сармале . Това е може би една от най-сполучливите рецепти за зелеви сарми в доматен сос. Ще ви разкажем как да приготвите румънски зелеви сърми с ориз в доматен сос в днешната статия.
Румънски зелеви сарми - сармале
В румънските сарми има повече месо и това е факт. Оризът само допълва картината и не нарушава вкуса на крехкото месо в зелевите сарми. Сармале се приготвя от различна кайма. Можете да използвате свинско, телешко или пуешко или дори да смесите различни видове кайма, както обикновено се прави. Понякога сармале се приготвя с булгур.
Традиционните румънски сърми се приготвят върху канапе от кисело зеле и бекон. Благодарение на това зелевите сармички са нежни и сочни. Разбира се, ако използвате пуешко месо, зелевите рула ще станат по-малко мазни. Но именно свинското месо придава сочността и богатия вкус на сармите. За да запазят сочността си зелевите рулца, в ресторантите използват не кайма, а ситно нарязано месо. Предлагаме да опитате класическата рецепта за зелеви сърми по румънски .
Продукти:
- 500 г говеждо месо
- 500 г свинско месо
- 2 глави зеле
- 2 глави лук
- 250 г бекон
- 450 г кисело зеле
- 4 с.л. доматена паста
- 2 с.л. ориз
- 2 дафинови листа
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Приготвяне:
Свинското и телешкото месо се нарязват на ситно, или се смесват двата вида кайма. Добавете към месото 2 с.л. ориз и 1 с.л. доматена паста. Посолете и поръсете с черен пипер плънката.
Вземете вода в тенджера и я оставете да заври. След като заври, посолете водата и пуснете главите зеле в нея. Сварете зелето за 4-5 минути. Сега отделете горните листа на зелето и върнете останалото във врящата вода. Повторете процедурата, докато извадите всички по-големи листа за сармите. Между другото, за да накарате зелевите листа да се отделят по-лесно, отстранете дръжката, преди да спуснете зелето във вряща вода.
Подгответе зелевите листа: отстранете твърдата част на листа. Ако листата са големи, разделете всяко наполовина. Сега сложете върху всеки лист 2 с.л. пълнеж и увийте по познатия начин.
Подгответе "канапето" за сармите. Нарязваме на едри кубчета глава лук, ситно пушен бекон. След това запържете лука в тиган с киселото зеле, бекона и 1 с.л. доматена паста.
Поставете на дъното на дълбока тава за печене слой кисело зеле, върху него сложете слой зелеви сарми, като ги покриете с нов слой кисело зеле и редувайте така.
Добавете към сармите 2 с.л. доматено пюре и 2 дафинови листа. Налейте вода в съда, така че да покрие горния слой зелеви рулца.
Печете сармите във фурната под затворен капак при 200 градуса за 1,5 часа. След това отворете капака и печете още 20 минути до златисто кафяво. Можете да поръсите сармичките с настърган кашкавал, тогава те ще отлетят от масата още по-бързо. Добър апетит!
РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ
Приготвянето на зелеви листа е една от основните стъпки в приготвянето на сарми. За да са крехки и сочни сармите, зелевите листа трябва да са тънки, но достатъчно здрави, за да поберат сочното месо вътре. Най-нежните зелеви рула се получават с китайско зеле или зеле от ранни сортове. Основното нещо е да премахнете твърдата част в основата на листа.
За да ускорите процеса на готвене, зелето може да се приготви предварително. Има и други удобни начини за отделяне на зелеви листа. Например, можете да замразите глава зеле или да я сложите в микровълновата за няколко минути.