Сармале - сарми по румънски! Ще бъда честна, много по-вкусни са от нашите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сармале - сарми по румънски! Ще бъда честна, много по-вкусни са от нашите:
Сармале - сарми по румънски! Ще бъда честна, много по-вкусни са от нашите:
125318
Сармале - сарми по румънски! Ще бъда честна, много по-вкусни са от нашите:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Каймата със зърнена храна (най-често ориз), увита в зелеви листа, обикновено се нарича сарма . Но противно на схващането, че си е типично нашенско "изобретение", това ястие всъщност е често срещано в различни кухни по света. Пълненото зеле се приготвя по различен начин навсякъде. В Кавказ плънката от кайма се увива в гроздови листа и ястието се нарича долма, в Азия използват тофу и гъби като пълнеж, а в Румъния ястието се нарича сармале . Това е може би една от най-сполучливите рецепти за зелеви сарми в доматен сос. Ще ви разкажем как да приготвите румънски зелеви сърми с ориз в доматен сос в днешната статия.

Румънски зелеви сарми - сармале

В румънските сарми има повече месо и това е факт. Оризът само допълва картината и не нарушава вкуса на крехкото месо в зелевите сарми. Сармале се приготвя от различна кайма. Можете да използвате свинско, телешко или пуешко или дори да смесите различни видове кайма, както обикновено се прави. Понякога сармале се приготвя с булгур.

Традиционните румънски сърми се приготвят върху канапе от кисело зеле и бекон. Благодарение на това зелевите сармички са нежни и сочни. Разбира се, ако използвате пуешко месо, зелевите рула ще станат по-малко мазни. Но именно свинското месо придава сочността и богатия вкус на сармите. За да запазят сочността си зелевите рулца, в ресторантите използват не кайма, а ситно нарязано месо. Предлагаме да опитате класическата рецепта за зелеви сърми по румънски .

румънски зелеви сарми

Продукти:

  • 500 г говеждо месо
  • 500 г свинско месо
  • 2 глави зеле
  • 2 глави лук
  • 250 г бекон
  • 450 г кисело зеле
  • 4 с.л. доматена паста
  • 2 с.л. ориз
  • 2 дафинови листа
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

Свинското и телешкото месо се нарязват на ситно, или се смесват двата вида кайма. Добавете към месото 2 с.л. ориз и 1 с.л. доматена паста. Посолете и поръсете с черен пипер плънката.

Вземете вода в тенджера и я оставете да заври. След като заври, посолете водата и пуснете главите зеле в нея. Сварете зелето за 4-5 минути. Сега отделете горните листа на зелето и върнете останалото във врящата вода. Повторете процедурата, докато извадите всички по-големи листа за сармите. Между другото, за да накарате зелевите листа да се отделят по-лесно, отстранете дръжката, преди да спуснете зелето във вряща вода.

зелеви листа

Подгответе зелевите листа: отстранете твърдата част на листа. Ако листата са големи, разделете всяко наполовина. Сега сложете върху всеки лист 2 с.л. пълнеж и увийте по познатия начин. 

зелеви листа плънка

Подгответе "канапето" за сармите. Нарязваме на едри кубчета глава лук, ситно пушен бекон. След това запържете лука в тиган с киселото зеле, бекона и 1 с.л. доматена паста.

Поставете на дъното на дълбока тава за печене слой кисело зеле, върху него сложете слой зелеви сарми, като ги покриете с нов слой кисело зеле и редувайте така.

Добавете към сармите 2 с.л. доматено пюре и 2 дафинови листа. Налейте вода в съда, така че да покрие горния слой зелеви рулца.

зелеви сарми в тава

Печете сармите във фурната под затворен капак при 200 градуса за 1,5 часа. След това отворете капака и печете още 20 минути до златисто кафяво. Можете да поръсите сармичките с настърган кашкавал, тогава те ще отлетят от масата още по-бързо. Добър апетит!

зелеви сарми по румънски

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Приготвянето на зелеви листа е една от основните стъпки в приготвянето на сарми. За да са крехки и сочни сармите, зелевите листа трябва да са тънки, но достатъчно здрави, за да поберат сочното месо вътре. Най-нежните зелеви рула се получават с китайско зеле или зеле от ранни сортове. Основното нещо е да премахнете твърдата част в основата на листа.

За да ускорите процеса на готвене, зелето може да се приготви предварително. Има и други удобни начини за отделяне на зелеви листа. Например, можете да замразите глава зеле или да я сложите в микровълновата за няколко минути.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft