800 гр пилешко/пуешко месо
100 гр. пилешки дробчета
2 глави лук
1 к.ч. ориз
1-2 с.л. настъргани домати
1,5 кг кисело зеле (цели листа, може и прясно)
2 к.ч. олио
черен пипер
червен пипер
сол
Месото се нарязва на по-едри парченца. Лукът се накълцва и се запържва в малко олио. Щом стане златист, към него се добавят измитите и накълцани ситно дробчета. Запържват се заедно с лука, след което се прибавя пилешкото и се задушава с малко вода. Посолява се на вкус, добавя се 1 ч.л. червен пипер и към него се добавят измитият ориз и доматите. Залива се с 1,5 ч.ч. топла вода и се вари, докато остане на мазнина (докато оризът поеме течността), като се бърка често.
Листата на зелката се почистват от твърдите части и се попарват във вряла вода (ако са пресни).
Във всеки лист се слага по малко от плънката и се завива на сарма. Подреждат се в тенджера на няколко плътни реда, отгоре се покриват с чиния и се заливат с топла вода (колкото да ги покрие). Ако остане от плънката, се връща на котлона и се доварява до готовност с малко вода (може да добавите и част от зелето (ако е останало), ситно накълцано. Сармите врат на тих огън, докато останат само на мазнина.
Поднасят се с кисело мляко и част от плънката отстрани.