Сарми рецепти за Бъдни вечер - няколко подходящи рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сарми рецепти за Бъдни вечер - няколко подходящи рецепти
Сарми рецепти за Бъдни вечер - няколко подходящи рецепти
26484
Сарми рецепти за Бъдни вечер - няколко подходящи рецепти
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Постни сарми за Бъдни вечер

На трапезата за  Бъдни вечер  традиционно присъстват  постните сарми  – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, но въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено.

Затова ви предлагаме две различни рецепти за сармичките.  Зелевите  ще приготвим по старинна рецепта – така както са ги правили нашите прабаби, а лозовите ще бъдат с добре познатия ни вкус.


Зелеви сарми с булгур и сини сливи
една кисела зелка
2 средни глави лук
¾ ч. ч. булгур
¾ ч. ч. ориз
100 г сушени сини сливи без костилки
1.с. л. червен пипер
1.с. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
1- 1,5 ч.ч. зелев сок

Предварително почистваме добре булгура и го накисваме за няколко часа в студена вода.Слес това  нарязаният на ситно лук задушаваме в олиото и когато започне да се зачервява, прибавяме и червения пипер. Когато подправката пусне аромата си (след около минута), прибавяме булгура и ориза и веднага заливаме сместа с 5 ч. ч. гореща вода. Докато варивата набъбват, слагаме сините сливи и останалите подправки – чубрица, черен пипер и сол на вкус. 

Листата от зелката отделяме от кочана и когато плънката стане готова, завиваме сармите. Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зелев сок, които трябва да покрива сармичките до средата. Слагаме фолио отгоре и печем за 30-40 минути на 200 градуса. Тази плънка е много подходяща и за сушени пиперки.

Постни лозови сарми
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио

Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода. 

Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.
Когато си изпие водата, завиваме сармите и ги подреждаме в тавичка. Печем ги по същия начин като зелевите. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft