За соса:
3 с.л. зехтин
2 глави лук, нарязан
2 (800 гр.) консерви нарязани домати, заедно със сока
¼ чаша ябълков оцет
2 с.л. мед
½ чаша нарязани смокини
1 ½ ч.л. сол
¾ ч.л. черен пипер
2 ч.л. ориенталски микс от подправки (червен пипер, мащерка, черен пипер, канела, кимион, кориандър, индийско орехче, сусам и пр.)
1 голяма зелка (червена), включително най-външните листа
За плънката:
500 гр. смляно говеждо месо (кайма)
500 гр. смляно агнешко месо
½ чаша смлян лук
1 ½ чаши сварено жито
1 ч.л. прясна мащерка, накълцана ситно
½ ч.л. пресен розмарин, накълцан ситно
½ ч.л. прясна мента, накълцана ситно
1 ½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
За соса: Загрейте зехтина в тиган на умерен огън. Прибавете лука и пържете, докато стане прозрачен – около 5-7 минути. Добавете останалите продукти. Оставете сместа да заври, след това оставете да къкри на бавен огън (непокрита) 30-тина минути. Махнете от огъня и оставете настрана.
Напълнете с вода голяма тенджера и оставете да заври. Изрежете с нож кочана на зелката. Сложете цялата зелка във врящата вода за няколко минути. Щом външните листа се отделят, извадете от водата и прехвърлете в ледена вода, за да спрете варенето.
За плънката: В голяма купа смесете всички продукти и объркайте много добре.
Загрейте фурната на 175 градуса. Сложете 1 чаша от соса на дъното на дълбок съд с дебело дъно (може и гювеч). Отрежете дебелата част при основата от всеки зелев лист. Държейки зелевия лист в дланта си, сложете в долния му край около 1/2 чаша от плънката. Завийте на сарма, като подпъхнете добре краищата. Поставете с шева надолу в приготвения съд. Добавяйте още сос и навийте и останалите сармички, докато изчерпате плънката и листата. Излейте останалия сос върху сармите. Покрийте с капак (фолио) и печете около 1 час, или докато месото стане напълно готово.