1 зелка
около 1 кг рибено филе
3 с.л. соев сос
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
2 щипки сол
1 ч.л. смлян черен пипер
2 скилидки настърган чесън
2 с.л. накълцан копър
кубче зеленчуков бульон
по желание - 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко
За плънката: рибното филе измийте добре, подсушете и нарежете на парчета. Мариновайте филенцата в смес от соевия сос, ябълковия оцет, лимоновия сок, зехтина, солта, черния пипер, чесъна и копъра.
През това време отделете внимателно листата на зелката (най-добре да използвате кисело зеле). Ако зелката е прясна - пускайте листата в подсолена вряща вода за около 5 минути, така че да омекнат, след което ги прехвърлете в купа със студена вода. В средата на всеки лист сложете по малко от рибната плънка (заедно с част от маринатата) и увийте стегната сармичка. Подредете сармичките плътно в дълбока тенджера на няколко реда. Отгоре им поставете чиния, така че да ги притисне добре, добавете 2-3 пръста вода и натрошете кубчето бульон. Варете сармичките на тих огън до готовност. По желание може да приготвите заливка: когато сармите са готови, добавете в останалата от варенето им вода разбитото с киселото мляко яйце, захлупете тенджерата и я разтърсете добре, за да се смеси заливката с бульона, след което оставете 2-3 минути на изключен котлон. По желание може да пъхнете съда във фурната и да запечете на горен реотан, колкото сармичките да покафенеят леко.