Оризът е една от храните с доказани полезни свойства. В световен мащаб е може би най-консумираната храна - особено в азиатските страни, където е основен продукт в менюто.
И най-вкусен безспорно е прясно свареният, още топъл ориз. Дали обаче е достатъчно здравословен в тази си форма? Точно по тази тема ще говорим днес.
Как е правилно да се консумира оризът?
Специалистите по хранене са категорични, че най-правилно е вареният ориз да се консумира охладен . Ако искате да извлечете максимум ползи от него, дръжте го за една нощ в хладилник и едва след това го похапнете. Знаете, че в ориза се съдържа огромно количество нишесте.
Когато оставите ястието в хладилник, то се превръща в устойчиво нишесте и е много по-полезно за човешкия организъм. Усвоява се много по-бавно и свежда до минимум риска от скок на нивата на кръвната захар.
Когато сварите ориза, може веднага да го приберете в хладилника да се охлажда. Не е нужно да го държите известно време на стайна температура. Така консумиран, оризът трябва да се готви няколко минути в повече. Разбира се, ако вкусът на охладеното ястие не ви допада, консумирайте го в топло състояние.
И така поднесен на трапезата ви, е вкусен и полезен.
ВАЖНО: Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!