Това ястие с картофи незабавно попада в графата "бързо, лесно, вкусно". Прилича много на запеканка, макар че оригиналното му име е Картофена баница .
Картофена запеканка с хрупкава коричка
Необходими продукти:
около 1 кг картофи
100 г разтопено масло
30 г брашно
3 големи яйца
червен пипер на вкус
100 г сирене
200 г кисело мляко - за сервиране
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите и ги настържете на едро в намаслена огнеупорна купа. Разбийте яйцата в купа, добавете течното масло (разтопено бавно и леко охладено), брашното, сол, черен и червен пипер на вкус.
Изсипете яйчената смес върху настъргания картоф, а отгоре поръсете настърган кашкавал. Пече се около половин час на 200 градуса до зачервяване отгоре.
Сервирайте с топка кисело мляко или заквасена сметана. Оригиналната рецепта беше със сурови картофи, но този вариант с варени картофи ми харесва повече.
Да ви е сладко!